2023. január 30. hétfő | Martina
Aktuális

A felmelegedett Duna miatt csökkent a Paksi Atomerőmű teljesítménye

A felmelegedett Duna miatt csökkent a Paksi Atomerőmű teljesítménye

A Duna alacsony vízállása miatt első fokozatú intézkedési terv lépett életbe a Paksi Atomerőműnél, ahol emiatt kondenzátorok kisebb hatásfokkal működnek, és visszaesett a létesítmény teljesítménye is.

A Duna felmelegedett vize miatt az atomerőmű blokkjainak kondenzátorai némiképp kisebb hatásfokkal működnek, de ez semmilyen hatással nincs sem a biztonságra, sem pedig a termelés menetére, technológiájára – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kedden az MTI-vel.

Ez a jelenség a működésnek teljesen normális, minden meleg nyári időszakban megfigyelhető velejárója – tették hozzá.

Mindezek következményeképpen az erőmű teljesítménye jelenleg blokkonként 20-40 megawattal eltér a téli időszakban jellemző teljesítménytől, szándékos termeléscsökkentés – úgynevezett leterhelés – azonban nem történt.

A közlemény kitér arra, hogy a Paksi Atomerőmű a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan is rendelkezik intézkedési tervvel. A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek hatályba. 

Jelenleg a 4 fokozatból az első fokozat érvényes, amely műszaki előkészületeken kívül nem igényel további intézkedést, az erőmű működésére nincs hatással, és az energiatermelést nem befolyásolja – szögezték le.

A Paksi Atomerőmű négy, egyenként bruttó 500 megawatt teljesítményű reaktorblokkal rendelkezik. Az erőmű 2021-ben mintegy 16 ezer gigawattóra áramot termelt, ezzel a hazai bruttó villamosenergia-termelés csaknem felét, a hazai bruttó villamosenergia-igény 34 százalékát adta.

A cég minden bizonnyal a Portfolio július 25-i cikkére reagált, amelyben megírták, hogy visszaesett a paksi áramtermelés. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Országos Atomenergia Hivatal)