2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

A hal ehető, jó étvágyat!

A hal ehető, jó étvágyat!

Alkalomadtán meglepetés éri a horgászokat egy-egy zsákmány feldolgozásakor. Így járt egy pecás, aki férgeket talált a keszegében, és mivel nem tudta, hogy ehető-e a fogás, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) „Mit fogtam?” rovatához fordult segítségért.

„A mellékelt fotón látható keszeget április 1-jén, Zamárdinál fogtam a Balatonból. A hal hasüregében egy hosszú és lapos, körülbelül 1,5 centiméter széles, 30 centiméter hosszú és 1-2 milliméter vastag, lapos férget találtam” – számolt be a szakértőknek a T. J. monogrammú pecás, feltéve a kérdést, hogy milyen parazita került a keszegbe. Illetve, természetesen afelől is érdeklődött, hogy ehető-e az ilyen parazitával fertőzött hal.

Azt nem tudni, hogy végül elfogyasztották-e a zsákmányt bő két hónapja, de ha igen, akkor semmilyen probléma nem történt.

„A hal hasüregéből a Ligula intestinalis nevű galandféregnek a lárvája került elő. Az emberre veszélyt nem jelent, a hal fogyasztható” – reagált válaszában az MHTT.

Ezek szerint, ha más is hasonló férgek lárvájával találkozik halboncolás közben, nem kell aggódnia, és nyugodtan tálalhatja a fogást, természetesen az élősködők nélkül.

Az MHTT további izgalmas kérdésekre is választ adott az utóbbi időben. Például, hogy hány éves lehet a legnagyobb hazai dévérkeszeg. De egy dorozsmás, színváltó leánykoncér is górcső alá került, illetve fejlődő harlárvák csodaszép csapatáról is szó esett a közelmúltban.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: MHTT)