2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Vajon hány éves lehet az ország legnagyobb dévérkeszege?

Vajon hány éves lehet az ország legnagyobb dévérkeszege?

A hivatalosan elismert országos rekord dévérkeszeg kifogója a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) fordult, hogy megtudja, vajon hány éves lehet a 6 kilót is meghaladó hal.

Mint arról korábban beszámoltunk, Molnár György március 29-én, pénteken egy 6,13 kilogrammos, 74 centiméter hosszú dévérkeszeget fogott a Rába csörötneki szakaszán.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) rekordlistjára is feltöltötte a fogást, és mint az később kiderült, elismerték új hivatalos országos rekordként. (A korábbi csúcsot Kiss Ferenc tartotta egy 6,02 kilós, 63 centiméteres példánnyal, amelyet szintén a Rábából, a jakabházi szakaszból emelt ki 2014. november 11-én.)

Molnár György az MHTT-nak is elküldte a 6,13 kiló, 74 centis halról készült fényképet azt tudakolván, vajon mennyi idős lehet egy ekkora hal. 

„Külföldi szakkönyvek szerint a dévérkeszeg maximum 70-80 centiméteres és 6-7 kilogrammos lehet. Az életkorra vonatkozóan 20 év körül adják meg a végső határt, de a növekedési ütem lassulásának a figyelembevételével ezt a rekordpéldányt 20 évnél is idősebbnek becsüljük” – írta válaszában az MHTT. 

Könnyen megeshet azonban, hogy Molnár György nem sokáig lesz az országos lista első helyén, mivel Lónai Endre március 30-án, szombaton a Rába-Nick térségi szakaszán egy 6,260 kilós dévért emelt ki a folyóból.

Ő is bejelentette a Mohoszhoz a fogást, de egyelőre arról nem kapott tájékoztatást, hogy elismerték-e új országos rekordnak – tudta meg a Pecaverzum Lónai Endrétől.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége)