2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Egy nap után újra megdőlt az országos dévérkeszegrekord!

Egy nap után újra megdőlt az országos dévérkeszegrekord!

Kettő nap leforgása alatt négy kapitális dévérkeszeget fogtak a Rábából, ezek közül kettő az országos rekordot is meghaladta. Az egyiket már hivatalosan is elismerték, de most előkerült egy annál is nagyobb. Az országás rekordlista adatai szerint Magyarországon tíz éve nem akadtak horgra ekkora példányok.

Molnár György március 29-én, pénteken egy 6,13 kilogrammos, 74 centiméter hosszú dévérkeszeget fogott a Rába csörötneki szakaszán.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) rekordlistjára is feltöltötte a fogást, és mint az később kiderült, elismerték új hivatalos országos rekordként

„A déli órákban érkezett egy erőteljes kapás method feederezés közben. 15 perc fárasztás után láttam, hogy egy óriás lapát van a horgomon. Hatalmas öröm volt ekkora halat kifogni” – fogalmazott a horgász.

A korábbi csúcsot Kiss Ferenc tartotta egy 6,02 kilós, 63 centiméteres példánnyal, amelyet szintén a Rábából, a jakabházi szakaszból emelt ki 2014. november 11-én.

Könnyen megeshet azonban Molnár György nem sokáig lesz az első helyen, mivel a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének weboldalán, a horgászfogások között megjelent egy még nagyobb hal. 

Lónai Endre március 30-án, szombaton a Rába-Nick térségi szakaszán egy 6,260 kilós dévért emelt ki a folyóból.

„Szombati közös pecán érkezett ez a hatalmas dévér! Mindenki nagyon meglepődött. Hitelesítés nem történt halőr jelenlétével, de mind a négyen szemtanúi vagyunk ennek a hatalmas élménynek!” – írta beszámolójában Lónai Endre.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke, Puskás Norbert – csak úgy, mint az előző rekorddévér esetében – a Pecaverzumnak azt mondta, megkérik a horgászt, hogy az országos rekordlistára is töltse fel a fogást.

Ha ez megtörténik, és a Mohosz hitelesnek ítéli meg a beküldött dokumentációt, akkor ismét új országos rekordról beszélhetünk majd. 

Érdekesség, hogy Lónai Endre ugyanazon a napon egy 5,2 kilós dévért is horogra csalt. A hal pontyozás közben érkezett, és erőteljes kapást produkált. 

Honlapunk próbálta elérni Lónai Endrét, hogy többet megtudjunk a fogások körülményeiről, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.

A negyedik hatalmas dévér Bucsek Noel nevéhez fűződik: a fiatal horgász szintén március 30-án egy 5,75 kilósat szákolt.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége)