2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

A korábbi évektől eltérően oldották fel a pontytilalmat a Balatonnál

A korábbi évektől eltérően oldották fel a pontytilalmat a Balatonnál

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) kérvénye nyomán idén is feloldotta a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Földművelésügyi Osztálya a ponty fajlagos tilalmi idejét a Balaton főmedrében. Ugyanakkor nem vonatkozik a feloldás a Balaton befolyó vizeire és a Kis-Balatonra sem.

Április 21-én, vasárnap reggel érkezett meg a BHNp Zrt.-hez az említett hatóság SO/FM/01097-4/2024. ügyiratszámú határozata, melyben értesítést küldött a kérelem pozitív elbírálásáról.

A korábbi évektől eltérően „a fajlagos tilalmi időszak alóli felmentés kizárólag a Balaton tómedrére vonatkozik, a befolyó vizek teljes szakaszán a korlátozás továbbra is fenn áll”, azaz a tilalmi időszakban pontyra horgászni kizárólag a Balaton tómedrében szabad – hangsúlyozta közleményében a BHNp Zrt.

A Balatonba folyó csatornák, patakok és sédek teljes hosszán, valamint a Zala-folyó BHNp Zrt. kezelésébe tartozó szakaszain és a Kis-Balatonon az országosan elrendelt törvényi szabályozásnak megfelelően május 2. és május 31. között tilos megtartani a horogra akadó pontyokat.

Külön felhívták a figyelmet, hogy a horgászrend 49. pontját a pontytilalom esetében is be kell tartani, azaz ahol a tilalom életben van, ott célzottan tilos pontyra horgászni, ha más fajra történő horgászat közben véletlenül ismétlődően tilalmas hal akad a horogra, a horgász köteles módszert és/vagy helyet változtatni.

Az említett határozat lényegi részlete:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BHNp Zrt.)