2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Aktuális

A kormány elé került szerdán a Velencei-tó ügye

A kormány elé került szerdán a Velencei-tó ügye

Már a kormány előtt van az az előterjesztés, amely a Velencei-tó problémájára próbál komplex megoldást találni. Az előterjesztés készítője a Pecaverzumnak elmondta, a dokumentum turisztikai- és tóhasználati, illetve ivóvízminőség-biztonsági szempontból is taglalja a vízhiánnyal küzdő tó helyzetét. 

„Szerdán volt a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs előtt a kormányelőterjesztés” – nyilatkozta a Pecaverzum megkeresésére Tessely Zoltán, aki korábban már megszólalt a Velencei-tó ügyében.

A fideszes országgyűlési képviselő, az előterjesztés készítője honlapunknak elmondta, innentől kezdve a kormányon múlik, hogy milyen döntést hoz. Hozzátette: a kormányelőterjesztések nem nyilvánosak, így annak tartalmával kapcsolatban nem nyilatkozhat, azonban, amint döntés születik, arról a Magyar Közlönyben jelenik majd meg tájékoztató.

Annyit mégis elárult, hogy az előterjesztésnek két iránya van. Egyrészt turisztikai- és tóhasználati, másrészt pedig ivóvízminőség-biztonsági szempontból tesz javaslatokat a Velencei-tóval kapcsolatos teendőkre. „Ezt a kettőt együtt kell kezelni, ami nagyon komoly fejlesztéssel jár” – szögezte le a honatya.

A karsztvízzel kapcsolatban – amely esetlegesen vízutánpótlást jelenthetne a Velencei-tónak – elmondta, a szakmai egyeztetések során felmerült a kérdés, hogy helyes-e a felszíni tónak a vízutánpótlását karsztvízből finanszírozni. „Ennek jelentős a költsége, és van egy megfontolási oldala is, hogy ez vajon helyes-e” – hangsúlyozta.

„Az előterjesztés átment az operatív törzsön, és miniszter úr támogató jelleggel vitte a kormány elé, de nem vagyok biztos abban, hogy ha a kormány megismeri a számokat, támogatni is fogja az előterjesztést” – vélekedett Tessely.

A Pátkai- és a Zámolyi-víztározókról szólva közölte, ha azok vizét – az eredeti tározókapacitással számolva – teljesen leengednék, az sem jelentene megoldást. „Négy centit emelkedne a Velencei-tó vízszintje, és most hiányzik belőle nyolcvan” – mutatott rá.

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!