2022. június 27. hétfő | László
Aktuális

A Mohosz szerint soha nem látott segítségre van szüksége a horgászszektornak

A Mohosz szerint soha nem látott segítségre van szüksége a horgászszektornak

Bő 10 nappal a szintén itt rendezett, 5 magyar érmet hozó összevont világbajnokságok után június 23-án újra Szegeden, a Maty-éren kerül megrendezésre a sporthorgászat újabb ünnepe, a Magyar Horgászat Nagyköveteinek IX. Találkozója és Horgászversenye. Ez az a rendezvény, ahol a nagykövetek, a nemzeti horgászsport élversenyzői, a horgászszövetség tagszervezeteinek, speciális jogállású tagjainak vezető tisztségviselői és a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) „Magyar Csapat” sportági szakszövetségi sporttámogatási rendszer támogatói, valamint a média képviselői nem csak találkoznak, hanem a hagyományos versenyzés mellett, kötetlen hangulatban egyben eszmét is cserélnek a magyar horgászat jelenéről és jövőjéről is – olvasható a Mohosz sajtóközleményében, amelyet tartalmi változtatás nélkül közlünk.

A Mohosz június 23-i közleménye: 

A horgászatnak, a több mint 800.000 magyar horgásznak is szép számmal vannak jeles napjai. Közülük is kiemelkedik a mindenkori FEHOVA rendezvényhez igazodó Nemzeti Horgászsport Gála és Támogatói Bankett, a március 20-i, a víz világnapjával is összeforrt Halak – és 2022-től – egyben a Halőrök Napja, a jelen nagyrendezvény, vagy éppen a koraőszi Országos Halőr Szakmai Verseny és Találkozó. 

Ezekben és az évi sok száz egyéb országos, területi és helyi rendezvényben közös pont a tenni akaró közösség, a természet, a vizek és a halak szeretete. A horgászat, a halgazdálkodás jóval több a halfogásnál. Maga a szektor öt ágazatra, így a horgászati célú halgazdálkodásra; a horgászcikk és etetőanyag gyártásra, kereskedelemre; a haltermelésre; a „halas” oktatásra és képzésre, kutatás-fejlesztésre és innovációra; valamint a horgászturizmusra különíthető el. Ha hozzátesszük a rekreációt, a sportot, vagy éppen a halfogyasztást is, akkor az érintettek köre még szélesebb. 

Komoly nemzetgazdasági és társadalmi értékteremtésről, a természet, a biodiverzitás védelméről, sok-sok munkahelyről és annak megtartásáról, vagy éppen a jelenleg 37 közfeladatot ellátó Mohosz mint Magyarország legnagyobb hálózatos civil szervezete által generált és koordinált horgászszervezeti feladatellátási felelősségről és fejlődésről, a gazdálkodás kifehérítéséről, a valódi szolgáltatásnyújtásról, azt segítő elektronizációról is szól a mi közös történetünk. 

A tények beszélnek. A napokban elkészült a harmadik közfeladat-ellátási évről szóló beszámoló, amely hamarosan átadnak a Magyarország kormányát képviselő agrárminiszter részére. Benne az utánpótlás-neveléstől az élőhely fejlesztésig, a halőri feladatellátástól a környezetfenntartásig, a vízminőség védelmétől az őshonos halfajok visszatelepítésig terjed az elvégzett és beárazott szakfeladatok széles spektruma, melyben az is közös, hogy a horgászok érdekén túl igazából a nemzet érdekeit is szolgálják. 

Sikertörténet. Két világjárvánnyal terhelt év után, egy évek óta tartósan aszályos, vízhiányos periódusban is sorban jöttek az eredmények, mely folyamatot talán nem töri, nem törheti meg a szomszédságunkban zajló oktalan és igazságtalan háború okozta gazdasági, ellátási nehézségek okán gerjesztett magas infláció sem. 

Éppen ezért a mai ünnepen sem lehet hátradőlni, sőt a szektornak soha nem látott segítségre van szüksége a reformokat eddig is konzekvensen támogató és a horgászok mellett jelentős részben finanszírozó kormány részéről is. A párbeszéd elindult, az együttműködés adott. Túlzás nélkül történelmi időket élünk. Sokszor nehezebb az eredményeket megőrizni, mint azokat elérni, de ez együtt ismét sikerülni fog!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: pixabay.com)