2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

A Velencei-tavon sem lesz pontytilalom idén

A Velencei-tavon sem lesz pontytilalom idén

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltsége az előző években már megszokott módon, idén is benyújtotta a ponty fajlagos tilalmi időszakának feloldására vonatkozó kérelmét az illetékes halgazdálkodási hatósághoz, amely jóváhagyta azt.

Ennek megfelelően május 2. és 31. között nem lesz érvényben pontytilalom a Velencei-tavon, azaz zavartalanul szabad pontyra horgászni, valamint adott a lehetőség a megfogott példányok megtartására is a vonatkozó szabályok betartásával (például alsó és felső méretkorlát, valamint mennyiségi limitek).

A Mohosz Velencei-tavi kirendeltsége arról is tájékoztatott, hogy május elsejétől újra szabad horgászni a süllő, csuka és balin fajokra, egyúttal megnyílik a fogott hal korlátozott elviteli lehetősége is a fajokra vonatkozóan bevezetett, szigorított szabályok betartása mellett.

A kedvezőbb vízállás következtében újra van relevanciája a kijelölt kíméleti területeknek, ezért felhívták a figyelmet a szabályokra. Ennek értelmében a ponty fajlagos tilalmi időszakában a kijelölt kíméleti területeken az ívó halállományt tilos bármilyen módon zavarni, beleértve a horgászati tevékenység végzésének tilalmát is. 

A tilalmas területek pontos koordinátái a horgászrendben találhatók, a partszakaszokon pedig táblákkal is jelölik ki az egyes kíméleti szakaszok kezdő- és végpontjait. 

Azt is írták, hogy május 2-tól megkezdődik a harcsa fajlagos tilalmi időszaka is, ezért június 15. napjáig az esetlegesen fogott példányát (az idei vonatkozó jogszabályi változásnak megfelelően mérettől függetlenül) nem szabad megtartani, hanem minden esetben vissza kell engedni a tóba.

Kiemelték továbbá, hogy a compó – melynek fajlagos tilalmi időszaka is erre az időszakra esik – egész évben védettséget élvez, így általánosan nem kifogható halfaj a Velencei-tavon, vagyis megfogott példányait a fogást (és fotózást) követően – kíméletes bánásmód mellett–- mindig vissza kell engedni élőhelyére.

A Mohosz Velencei-tavi kirendeltsége mindenkitől azt kéri, hogy a horgászat megkezdése előtt mindenképpen ismerje meg a 2024. évi Velencei-tavi horgászrend szabályait.

A korábbi évektől eltérően oldották fel a pontytilalmat a Balatonnál. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Mohosz Velencei-tavi kirendeltsége)