2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

„A véremben van” – mondta a visszaeső, idős orvhalász, akit véghorgokkal értek tetten

„A véremben van” – mondta a visszaeső, idős orvhalász, akit véghorgokkal értek tetten

Az Ásványi-ágrendszerben bukott le az az idős pecás, aki faágakhoz kötött véghorgokkal próbált halat fogni. Sajnos sikerült is a 73 éves, orvhalászatért már többször felelősségre vont nyugdíjasnak, akit újból feljelentettek.

Ásványrárónál az Ásványi-ágrendszerben vettek észre a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének halőrei véghorgot a napokban. 

A megjelent közlemény szerint nem szedték fel rögtön az illegális halfogó eszközt, hanem megvárták, amíg megérkezik a tulajdonos, s megnézi, hogy mi akadt a horogba. 

A férfi egy csónakból három bottal pecázott, mint kiderült, csalihalakat (keszegeket) fogott a véghorgokra. 

Amikor elkezdte kihúzni a tiltott eszközt, akkor derült ki ugyanis, hogy nem is egy, hanem összesen öt véghorgot használt: négyet felcsalizott kishallal, egyen pedig már fogott is egy 89 dekagrammos csukát.

A halőrök ekkor érték tetten az orvhalászatért már többször felelősségre vont 73 éves helyi nyugdíjast. Bűncselekmény lévén a rendőrök is helyszínre érkeztek. 

Kérdésükre, hogy miért nem szabályosan horgászik, azt válaszolta: az effajta módszer a vérében van. Ellene a rendőrségen és az illetékes halászati hatóságnál is feljelentést tettek. 

Az ősi halászok egyik módszere volt véghorgok alkalmazása, de ez már jó ideje tiltott eszköz. Aki nem ismerné: a rapsic a damilra horgokat köt, a végét kiköti egy parti fához, a másik végét pedig felcsalizva bedobja a vízbe. 

Nemrégiben a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) halőrei is véghorgokat szedtek fel. 

Arról, hogy egyre több orvhalászra lehet számít az ünnepek közeledtével ITT írtunk.

Eresztőhálós orvhalászt kaptak el a balatoni halőrök a Tihanyi-félszigeten. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége)