2024. június 20. csütörtök | Rafael
Aktuális

Alampiás lehetett a piros színű busa

Alampiás lehetett a piros színű busa

Az országos sajtót bejárta, és még a szakértőket is meglepte az a kapitális, extrém színű busa, amelyet egy ikervári horgász csalt horogra a Kis-Balatonnál. A halról első ránézésre bevérzést állapítottak meg a szakemberek, most azonban egy új narratíva jelent meg. 

 

Egészen különleges színű, 54 kilós busát akasztott egy ikervári horgász a Kis-Balatonnál múlt héten csütörtökön. 

A kivételesen ritka példány híre bejárta az országos sajtót, a Magyar Haltani Társaság elnöke pedig első ránézésre azt állapította meg, hogy a hal színe azért piros, mert a busák könnyen bevérezhetnek. 

„Ennyire piros színű busát még soha nem láttam” – mondta akkor Harka Ákos, aki további vizsgálatra továbbította a fényképeket egy busaszakértőnek, aki szintén hasonló állapított meg. 

Azonban felmerült még egy lehetőség. „Elképzelhető, hogy a hal alampiás. Ez a szó magyarul fénytelenséget jelent, ami abból adódik, hogy a hal pikkelyeiből hiányzik a gyöngyházfényű guanin. Emiatt a pikkelyek átlátszóak, ezért a bőr alsó rétegét átszövő hajszálerekben lévő vér pirossága dominál” – nyilatkozta Harka Ákos. 

A busák terjedése egyre nagyobb gondot jelent Magyarországon, ezért most egy új kutatás indult, amihez bárki nyújthat segítséget.

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!