2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Aktuális

Általános horgászati tilalmat rendeltek el a Szigetbecsei-holtágon

Általános horgászati tilalmat rendeltek el a Szigetbecsei-holtágon

A Szigetbecsei-holtág vízállása kritikus szintre csökkent és a vízminősége is romlott, ezért általános horgászati tilalmat rendeltek el. 

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) tájékoztatása szerint az elmúlt időszak kedvezőtlen meteorológiai és vízrajzi hatásai miatt a Szigetbecsei-holtág vízszintje kritikusan lecsökkent, a víz minősége kedvezőtlenül változott. 

Közölték: a vízpótlás megoldásán jelenleg is dolgoznak, azonban amíg ez eredményre nem vezet, addig fontos lenne a halak zavarásának mellőzése, hogy könnyebben átvészeljék ezt a kritikus időszakot. Ezért a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség általános horgászati tilalom elrendelését kérelmezte a Pest Megyei Kormányhivatalnál. 

A kormányhivatal a kérelemnek helyt adott, így augusztus 18-tól visszavonásig általános horgászati tilalom lép életbe a Szigetbecsei-holtág területén – tudatta az RDHSZ.

Az általános horgászati tilalmat elrendelő határozatban a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi törvényre hivatkozva azt írják, hogy „a halgazdálkodási vízterületen vagy annak meghatározott részén a halgazdálkodási hatóság hivatalból vagy a halgazdálkodásra jogosult kérelmére az őshonos halfajokra jogszabályban meghatározott tilalmi időt meghosszabbíthatja, az őshonos halfajokra további méret-, illetve mennyiségi korlátozást írhat elő vagy általános halászati, illetve horgászati tilalmat rendelhet el, ha állategészségügyi vagy ökológiai veszélyhelyzet hatásának mérséklése érdekében indokolt”.

A kormányhivatal tehát a fentiek alapján adott helyt az RDHSZ kérelmének. A határozat ITT érhető el.

Mint ismeretes, július 31-én, vasárnap szennyezés érte az RSD-t, és több mint 1,5 tonna ivadékhal elpusztult. Részletek ERRE

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotó: RDHSZ)