2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Sikeresen befejeződött a kárelhárítás az RSD-n, újra megfelelő az oldott oxigénszint

Sikeresen befejeződött a kárelhárítás az RSD-n, újra megfelelő az oldott oxigénszint

Befejezi a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Kdvvizig) a Ráckevei-Soroksári Dunán (RSD) levegőztetését, miután a mellékág oldott oxigénszintje elérte az elvárt szintet – közölte augusztus 3-án, szerdán a Kdvvizig.

Közleményükben emlékeztetnek, hogy július 31-én, vasárnap a műszaki ügyeletre a bejelentés érkezett, hogy az RSD-n, Dunaharaszti térségében kisebb testű halak pipálása tapasztalható. 

A vízminőségi mérések sajnos igazolták, hogy a kritikus szakaszon messze elmaradnak a paraméterek a halélettani szempontból minimálisan szükséges 2-3 mg/liter oldott oxigénszinttől.

A szakemberek a vízminták alapján azonnali beavatkozással igyekeztek a víz minőségét javítani, a halak tömeges pusztulását megelőzni. A napokon át tartó, éjjel-nappali munkának meglett az eredménye: mostanra a Duna-ág teljes szakaszán legalább 4-5 mg/liter oldott oxigénszintet mértek a vízügyi munkatársak. 

„A beavatkozással jelentős mennyiségű halállományt sikerült megmenteni. Bízunk benne, hogy az elkövetkező időszakban a víz oxigénszintje a most mért értékek felett marad a Duna-ág teljes szakaszán” – fogalmaztak a közleményben. 

Hozzátették: egyeztetve a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDSZ), szerdán elbontják a telepített levegőztető berendezéseket. 

A szennyezés a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepről folyt az RSD-be, ezt Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője is megerősítette a dunaharasztionline.hu-nak adott interjújában.  

„A Dél-pesti szennyvíztisztítónak ugyanakkor nincs záportározó-kapacitása, többször előfordult, hogy nagycsapadékos események idején a rendszer átmenetileg nem bírja el a terhelést” – mondta a szóvivő.

A káresemény során az elsődleges közlések szerint 1-1,5 tonna hal pusztulhatott el, köztük fogassüllő-, kősüllő-, csuka-, küsz- és keszegivadékok, illetve menyhalak és gébek.

„Az elpusztult halak jelentős része fenékdög formájában az aljzaton maradhat, és csak később emelkedhet fel, így a pontos pusztulási mérték nem definiálható” – állapította meg keddi jelentésében az RDHSZ, amely az ügyben feljelentést tett gondatlanságból elkövetett környezetszennyezés gyanúja miatt.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: RDHSZ)