2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Az oldott oxigénszint csökkenése okozhatta a halpusztulást a Rakaca-víztározón

Az oldott oxigénszint csökkenése okozhatta a halpusztulást a Rakaca-víztározón

Az esetet követően a tetemeket gyorsan összegyűjtötték, és azóta újabb halpusztulást nem tapasztaltak. A vízminták eredményeiből azt állapították meg, hogy a szerencsétlenséget az alacsony oldott oxigénszint okozhatta. 

Halpusztulás történt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rakaca-víztározón. Az esetről a Pecaverzum is beszámolt. A Horgász Egyesületek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetsége (Hebosz) közleményében azt írja, hogy szeptember 20-én és 21-én lehetett az az időpont, amikor a Rakaca-víztározóban oxigénhiányos állapot alakulhatott ki. 

Az elpusztult halak tömegesen 21-én és 22-én jelentek meg a víztározó felszínén. Döntően a süllők pusztultak, de találtak balint, és keszeget is kisebb mennyiségben.

A halpusztulást a Hebosz szeptember 22-én jelentette a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatalnak, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt,-nek (ÉRV Zrt.), valamint értesítették a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) is.

Ugyanazon a napon a kormányhivatal munkatársai a tározó két pontján vízmintát vettek, míg ÉRV Zrt. kollégái szintén két különböző helyszínen mérték meg a víz oldott oxigénszintjét. A műszer a gát közeli területen mutatott alacsony értéket.

A hétvégén és szeptember 28-ig további halpusztulást nem tapasztaltak. Szeptember 25-én elpusztult hal már nem volt látható, a tetemeket begyűjtötték az Észak-magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) halőreinek és horgászoknak a segítségével.

A Hebosz tájékoztatásában megjegyzi, halőreik minden nap mérik a vízben lévő oxigénszintet, amely ha lassan is, de folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

Sajnos az időjárás továbbra sem segíti az oxigénszint gyorsabb emelkedését, ezért az ÉRV Zrt. engedélyével szeptember 28-án délután jetskivel frissítették fel a vizet.

 A kormányhivatal vízmintájának az értékelését még nem érkezett meg – tették hozzá.

A tározó vizének állapotával kapcsolatban pozitív fejleményként közölték, hogy szeptember 27-én fogtak egy 21,10 kiló pontyot, íme:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Rakaca-víztározó FB-oldala, fotó: Hebosz)