2022. május 21. szombat | Konstantin
Aktuális

Betört az áradó víz a Tisza-tóba

Betört az áradó víz a Tisza-tóba

Utat talált magának az áradó víz, amely a IX-es öblítőcsatornán keresztül betört a Tisza-tó tározóterébe. Közben a vízügy árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tiszán.

Január 11-én, kedden délelőtt a Tisza-tavon, a IX-es öblítőcsatorna előtti Rőzsehídnál betört az áradó víz a tározóba.

A Pecaverzum megtudta, ez a jelenség ilyenkor nem szokatlan jelenség. A horgászok számára viszont fontos információ, mert a zúduló víz elöntötte a szárazföldi közlekedési utakat, így a terület megközelítése nehezékessé vált.  

Muliter Imre, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. halőri vezetője honlapunknak elmondta, halak nincsenek veszélyben, téli áttelelésüket a vízbetörés negatívan nem befolyásolja.

„Ilyenkor zavarossá válik a víz, sok a hordalékszemcse, ami le fog rakódni a medencében, és tölti azt. Ugyanakkor ez friss, oxigéndús víz, ami a halaknak is felfrissülést jelenthet. Az áradás plusz vizet ad a Tiszavalki-medence felső részének” – nyilatkozta Muliter Imre. 

A közkedvelt horgászhely vízelöntéséről a halőrök videót is készítettek. 

A Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) kedd délutáni tájékoztatója alapján a Kisköre-alsó vízmércén mért áradó vízállás miatt január 11-én, kedden 8 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza jobb partján Kisköre és Doba, illetve bal partján Kisköre és Fegyvernek között, összesen 81,8 kilométer hosszú védvonalszakaszon. 

A folyón levonuló árhullám hatására a Kiskörei Vízlépcsőnél a fel- és alvízszint kiegyenlítődött, a duzzasztást részlegesen megszüntették.

A Tisza vízgyűjtőjére decemberben és január első napjaiban jelentős mennyiségű csapadék hullott, ami az átlagosnál magasabb hőmérséklettel párosulva árhullámokat indított el a Tiszán és a mellékfolyókon. 

A Tisza jelenleg Tokaj térségében tetőzik, felette már apad, alatta viszont árad. Kedden reggel 7 órakor Kisköre-alsón 614 centimétert, Szolnoknál pedig 575 centimétert mutatott a vízmérce.

Az előrejelzések szerint a mostani árhullám január 13-14-én tetőzik Kisköre-alsón 630±15 cm-rel, Szolnokon pedig január 15-án lehet számítani 610±15 cm-es tetőző vízállásra – közölte a Kötivizig.

Légifelvételen a tetőző Tisza Vásárosnamélynál. Nézd meg a videót IDE KATTINTVA!

40 tonnával zárták az évet a Tisza-tavi halászok. Részletek ITT!

Új fajjal gazdagodott a Tisza-tó halfaunája. Tudj meg többet IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!