2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Brutálisan apad a Duna Budapestnél, új sziget jött létre Gerjennél – fotók, drónvideó

Brutálisan apad a Duna Budapestnél, új sziget jött létre Gerjennél – fotók, drónvideó

Már csak 37 centiméterre van a legkisebb vízállástól a Duna a fővárosban, ahol az utóbbi bő egy napban brutális apadásba kezdett a folyó, és 10 centimétert csökkent a vízszint. Máshol is alacsony a Duna, Gerjennél például láthatóvá vált egy hatalmas homokpad, amely gyakorlatilag egy új sziget jelenleg. Közben a nappali felmelegedés fokozódik, szerdán és pénteken a napi melegrekord is megdőlhetnek.

Rohamosan csökken a Duna vízállása Budapestnél. Mint arról beszámoltunk, már víz fölé került a Margitsziget déli csücske, és láthatóvá vált az Ínség-szikla is a Gellért-hegy lábánál, ami 95 centiméteres vízállásnál jelenik meg. 

A folyó a fővárosban augusztus 8-án még 100 centiméter volt, a legfrissebb vízügyi adatok szerint (augusztus 16-án 13 órakor) már csak 70 centi.

A legkisebb vízállás rekordja (51 centi 1947-ben) 2018 október 25-én dőlt meg, akkor 33 centit jegyezték fel. Attól most még 37 centire vagyunk, de az 1947-es, korábbi csúcstól már csak 19-re.  

Az utóbbi bő egy napban drasztikus apadás indult meg a fővárosban: 27 óra alatt 10 centiméternyi víz tűnt el a mederből. 

Az MTI fotóriportere, Kovács Anikó augusztus 15-én készítetett fényképeket a Margitsziget déli csúcsánál, amely már inkább hasonlít egy sziklás tájra, mint egy folyóra. 

A Duna azonban nemcsak a fővárosban apad, és okoz furcsa természeti jelenségeket. A Pecaverzum egyik olvasója, Tanyó József augusztus 13-án, szombaton a Tolnai megyei Gerjennél járt, ahol drónvideót készített. 

Arról számolt be honlapunknak, hogy az alacsony vízállás miatt egy hatalmas homokpad bukkant elő, és így kialakult egy új sziget, hasonlóan, mint Cibakházánál a Tiszában

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés, olyannyira, hogy szerdán (36,8 fok) és pénteken (39,2 fok) akár a napi melegrekord is megdőlhet. Pénteken nyugat felől hidegfront érkezik, amely előbb a Dunántúlon, szombaton már az Alföldön is véget vet a hőségnek. 

A Hydroinfo adatai alapján a Duna vízszintje a fővárosban augusztus 20-a után kezdhet el emelkedni, addig stagnálás vagy további csökkenés várható. 

A legnagyobb magyar (és közép-európai) folyó válságáról már a CNN is beszámolt – vette észre a napi.hu.

Az amerikai hírcsatorna tudósításában kiemelte, hogy a Duna magyarországi szakaszán aggasztó a helyzet. A Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása alapján azt közölték, hogy egy átlagos, 1600 tonnás teherhajó már csak üresen tud hajózni a folyón.

A Mahart kirándulóhajói még tudnak közlekedni, de a Dunakanyarban már néhány kikötőt be kellett zárni, mert az alacsony vízállás miatt nem tudnak kikötni ott a hajók. Már vannak emiatt olyan nagyobb szállodahajók is, amelyek Komáromban kikötnek, az utasokat pedig onnan busszal szállítják le Budapestre.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Tanyó József, fotók: MTI/Kovács Anikó)