2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Aktuális

Előbukkant a Margitsziget déli csücske a Duna alacsony vízállása miatt

Előbukkant a Margitsziget déli csücske a Duna alacsony vízállása miatt

Idén már nem először emelkedik ki a vízből a Margitsziget déli csücske. A Duna négy nap alatt 38 centimétert apadt a fővárosban. A legkisebb budapesti vízállástól azonban még szerencsére messze vagyunk, ahhoz még több mint 80 centi víznek kellene eltűnnie.

A csapadékhiány miatt alacsony a Duna vízállása, a Margitsziget déli csücske kiemelkedik a folyó vizéből a Margit híd alatt – írta augusztus 6-án, szombaton az MTI.

Fotóriporterük, Balogh Zoltán fényképeket is készített, amelyeken jó látható, hogy a folyó középén előbukkant egy homokos placc. No meg egy pad, amelyet fiatalok vettek birtokukba. 

A Duna vízállása a vízügy adatai alapján augusztus 2-án Budapestnél még 152 centiméter volt, augusztus 6-án viszont már csak 114 centiméter. A folyó négy nap alatt apadt 38 centimétert. 

A Hydroinfo szerint a Duna vízhozama augusztus 6-án reggel 1290 m3/s volt, ami az átlagos értéknek csak kicsivel több mint a fele.  

A legkisebb vízállás rekordja (LKV: 51 centi, 1947-ben) 2018 októberében dőlt meg. Az új LKV-t (33 centit) október 25-én jegyezték fel. Attól jelenleg még 81 centire vagyunk. 

A Margitsziget déli csücskének kiemelkedése nem először figyelhető meg idén: egy Instagram-poszt szerint már július 23-án is víz fölé került.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

. (@gallmese) által megosztott bejegyzés

Az Ínség-szikla vagy Ínség-kő, Ínség-zátony egy (általában vízzel fedett) sziklaszirt a Dunában, a Gellért-hegy lábánál, az 1645,4 folyamkilométernél, a népnyelv szerint „Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa”. A szirt tengerszint feletti magassága 95,76 méter. A nevét onnan kapta, hogy olyan alacsony vízállásnál látható (95 centiméter alatt), ami csak aszályos időszakban (ínség idején) fordulhat elő. 

Ezt a jelenséget 2003 szeptemberében, 2011 novemberében, 2015 szeptemberében is meg lehetett figyelni. 2018 augusztus elején pedig újra láthatóvá vált a szikla, Budapestnél 93 centiméteres vízállást figyeltek meg – olvasható a Wikipedián. 

Pár napja egyébként a Dunán Budapest alatt a Kvassay-zsilipnél a folyó újra apadó vízállása miatt ismét megszűnt a gravitációs vízpótlás lehetősége, ezért szivattyúkkal emelik be a vizet a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba.

A Tiszán Cibakházánál bukkant elő egy homokpad az alacsony vízállás miatt. Látványos drónvideó is készült. Nézd meg IDE KATTINTVA!

Elkészült a Tisza idei vízmérlege. Részletek ITT

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: MTI/Balogh Zoltán)