2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Aktuális

Duna menti „pocsolyából” szabadítottak ki ott rekedt halakat

Duna menti „pocsolyából” szabadítottak ki ott rekedt halakat

A csökkenő vízszint miatt egyre több az olyan terület, ahol veszélybe kerülnek a halak. A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (Kemhesz) halőrei egy 400 négyzetméteres „pocsolyából” mentettek meg több fajhoz tartozó egyedet, és helyezték vissza azokat a Dunába. 

A Kemhesz tájékoztatása szerint augusztus 16-án, kedden az alacsony vízállás miatt a halőri szolgálat munkatársainak halakat kellett menteniük 

A halőrök – ahogy a szövetség fogalmaz – egy körülbelül 400 négyzetméteres „pocsolyából” szabadították ki az ott rekedt halakat. A segítség még időben érkezett, a helyszín vélhetően záros határidőn belül sártengerré változott volna.

Számos halfaj került elő, a többi között ponty, dévérkeszeg, lapos keszeg, bodorka, vörösszárnyú keszeg, balin, süllő, de találtak a halóban cifrarákot is. 

A kiszabadított halakat vödrökben gyűjtötték össze, és visszahelyezték azokat a Dunába.

A szabadon engedésről videó is készült: 

Sajnos a nagy szárazságban számos olyan Duna menti terület alakul ki, ahol a víz eltűnésével, visszahúzódásával a holtágak, mélyedések kapcsolata szűnik meg az élővízzel, csapdába ejtve az ott lévő halakat. 

Legutóbb augusztus 10-én Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (Főhesz) halőrei mentettek ki 500 őshonos és védett halat egy ilyen részről.

Brutálisan apad a Duna Budapestnél. Infók és fényképek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Kemhesz)