2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Aktuális

Dunába torkolló patakból fogtak torz yukatáni fogaspontyot

Dunába torkolló patakból fogtak torz yukatáni fogaspontyot

A faj megjelenése a Barát-patakban, amely a Dunába torkollik Budapesten, a szakemberek szerint nem jelent veszélyt, mert a yukatáni fogasponty melegigényes állat, így a hideg idő beálltával el fog tűnni vagy felfalják a ragadozók. 

A Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) fordult egy horgász egy hálóval fogott hal kapcsán, amely a Dunába torkolló Barát-patakból került elő.  

„Ezt a halat hálóval fogtam a Barát-patakból, körülbelül 2 centiméteres. Több fajtársát is megfigyeltem ezzel együtt. Mivel egyáltalán nem tűnik őshonos halnak, bátorkodtam elhozni, azóta akváriumban vígan eléldegél. Szeretném szíves segítségüket kérni a halfaj beazonosításához” – írta levelében a horgász. 

Az MHTT a faj beazonosításához akvarista szakértőjét kérte fel, aki szerint egy yukatáni fogaspontyról (Poecilia sphenops) van szó, vagy hibridjének egy torz, megrövidült gerincű változatáról, amelyet „gömb molli” néven árusítanak a kereskedelemben.

„Melegigényes faj, csak és kizárólag akváriumból kerülhetett ki, feltehetően túlszaporulatból, egy felelőtlen akvarista révén” – fogalmaztak a szakvéleményben.  

Az MHTT megítélése alapján a Barát-patakban feltűnt yukatáni fogasponty veszélyt nem jelent, a hideg idő beálltával el fog tűnni, ha addig feltűnő színe és torzultságából fakadó esetlen mozgása miatt a ragadozók össze nem szedik.

Bajusz nélküli tükörpontyot fogtak a Dunából. Nézd meg a halat ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)