2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Egyszerűbb és egységesebb szabályrendszer megalkotására készül a Mohosz

Egyszerűbb és egységesebb szabályrendszer megalkotására készül a Mohosz

Három napon keresztül Szarvason zajlott a VI. Országos Halőri Szakmai Verseny és Találkozó, amelyen elhangzott, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) törekvése az, hogy „a különböző hasznosítású horgászvizek egyre szövevényesebb szabályrendszere egyszerűsödjön és egységesedjen”.

A Mohosz ugyan minden nap képekkel tarkított tudósítást közölt a VI. Országos Halőri Verseny és Szakmai Találkozóról – megtudhattuk, hogy a camping biciklizésben és az íjászatban is otthon vannak a halőrök –, de lényegi információk eddig nem kerültek napvilágra.

Az eseményről szintén beszámoló Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) azonban fontos részleteket közölt az elhangzottakról. 

Azt írják, hogy a rendezvényen nagy hangsúlyt kapott idén is a szakmai továbbképzés, ám ugyanennyire fontos és hasznos volt az a kötetlen eszmecsere, amelynek során egymásnak tudtak tippeket, praktikákat mesélni a halőrök, a napi munkájuk során tapasztaltakról. 

A szakmai blokkban hangzott el az is, hogy a horgászok jogos igényeit figyelembe véve a Mohosz törekedni fog arra, hogy a különböző hasznosítású horgászvizek egyre szövevényesebb szabályrendszere egyszerűsödjön és egységesedjen – számolt be a HECSMSZ.

Ha ez tényleg megtörténik, annak bizonyosan sok horgász fog örülni, és akkor elfelejthetjük azt a mondást, hogy a horgászathoz már lassan jogi diploma is kell. 

A HECSMSZ szerint egyébként a halőrök szerepe is egyre inkább átalakulóban van, a halőrzési feladatokon túl egyre inkább horgászturisztikai feladatokat is fel kell vállalniuk, hiszen a népszerű horgászvizeken a távolabbról érkező horgászok létszáma és az általuk a vízparton töltött idő is egyre emelkedik.

Dávid Imre, a HECSMSZ halőri csoport vezetője kiemelte, szükséges a hivatásos halőrök országos találkozója, ugyanis a halőrök egymást megismerve, sok egyedi, helyi esetet közösen meg tudnak vitatni, levonva a szükséges következtetéseket.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: Mohosz)