2022. június 27. hétfő | László
Aktuális

Éjjellátó kamerával buktatták le a tucatnyi pontyot zsákmányoló orvhalászokat

Éjjellátó kamerával buktatták le a tucatnyi pontyot zsákmányoló orvhalászokat

Mintegy tucatnyi pontyot zsákmányolt az az orvhalász banda, amelyre a Tiszavasvári Mezőőri Szolgálat csapott le. Éjjellátó kamerákkal figyelték őket, majd amikor kellő bizonyíték keletkezett, akcióba lendültek.

Megfigyelték az orvhalászokat, majd az éj leple alatt lecsaptak rájuk – adta hírül nyilvános közösségi csoportjában a Tiszavasvári Mezőőri Szolgálat május 12-én. 

„Három személy érezte magáénak a vizet. Bűncselekményt elkövetve próbáltak halat lopni az 1-es nevelő tóról. Persze már vártunk rájuk, tudtuk, hogy jönnek, és amit ők nem tudtak, hogy profi éjjellátó kamerákkal dolgozunk, amiket a borsó- és kukoricaföld őrzésében is kamatoztatni fogunk” – fogalmaztak posztjukban.

Hozzátették: a modern technikának köszönhetően értékelhető kamerafelvételeket sikerült készíteniük a társaság néhány „akciójáról”, több felvétel is összegyűlt. 

A rendőrségi eljárás megkezdődött, az elkövetők fejenként többszázezres halvédelmi bírságra is számíthatnak a büntetés mellett – közölték a mezőőrök, akik fényképeket is mellékeltek a hírhez.

Ezeket nézve kiderül, hogy az orvhorgászok emelőhálós módszert alkalmaztak.

Az elfogáskor mintegy tucatnyi pontyot találtak náluk.

Közzétették az éjjellátó kamera képeit is. Az egyik fotón például nagyon jól kivehető, hogy az egyik férfi fogja a kezében a halót.

És itt is eléggé egyértelmű, hogy mi történik: 

A ponty halgazdálkodási értéke a jelenleg hatályos törvényi szabályozás szerint 1000 forint kilónként, azonban – ahogy a jogszabály fogalmaz – „ améret- vagy darabszám-korlátozással vagy fajlagos tilalmi időszakkal védett halfajok méreten aluli, vagy kifogható darabszámot meghaladó, vagy fajlagos tilalmi időben jogosulatlanul kifogott, vagy a helyi horgászrendben felső méretkorlátozással védett halfajok felső méretet elérő vagy meghaladó egyede esetében, vagy azok jogosulatlan horgászat vagy rekreációs halászat során történt kifogása esetén a halgazdálkodási érték példányonként a táblázat szerint számított érték ötszöröse, ponty esetében tizenötszöröse”.

Ezek fényében valóban megállja a helyét a mezőőrök azon megállapítása, hogy az elkövetők többszázezres bírságot kaphatnak.  

Fél óra alatt visszaszerezték a Nyékládházáról ellopott nagypontyot. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: Tiszavasvári Mezőőri Szolgálat Rendészeti Feladatellátás FB-csoportja)