2022. június 27. hétfő | László
Aktuális

Fél óra alatt visszaszerezték az ellopott nagypontyot – videóval

Fél óra alatt visszaszerezték az ellopott nagypontyot – videóval

Megpróbáltak ellopni egy több mint 11 kilós tükörpontyot a hétvégén a nyékládházi Gólem-tóból. A halőrök szerencsére résen voltak, értesítették a rendőröket, így a hal visszakerült a tóba, a 27 éves férfit pedig a rendőrségen állították elő.

Elloptak egy nagytestű, 11,5 kilós tükörpontyot a nyékládházi Gólem-tóból május 14-én, szombaton – erről az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) adott hírt közösségi oldalán. 

„Egyesületünk május 9-én nagytestű pontyokat telepített a Gólem és Debreceni- tavakba. Nagyon sok horgásztársunk örömmel fogadta ezeket a szép halakat, ami az egyesületünk – így tagjaink – vagyonát képzi. Sajnálattal kellett azonban értesülnünk halőreink hétvégi akciójáról. Magukat horgásznak vélő emberek gátlástalanul loptak el egy csodás 11,50 kilogrammos pontyot” – olvasható a tájékoztatóban.

A halőrök figyelőszolgálata észlelte, hogy egy horgász egy nagy testű pontyot fogott, amit azonnal a gépkocsijába rakott, és távozott a horgászhelyről. 

A halőrök ezt látva értesítették a területileg illetékes rendőrkapitányságot, és az egyenruhások Emőd előtt elfogták az elkövetőt.

A Pecaverzum a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, a ponty ügyében egy 27 éves emődi férfit gyanúsítanak, akinek az autójából közúti ellenőrzés során került elő az eltulajdonított tükrös. 

A férfit az emődi rendőrörsön állították elő, ott gyanúsítottként hallgatták ki lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt. Információink szerint beismerő vallomást tett. A rendőrség szerint a hal tömege 12 kiló, a hossza pedig 65 centi.

A ponty halgazdálkodási értéke a jelenleg hatályos törvényi szabályozás szerint 1000 forint kilónként, azonban – ahogy a jogszabály fogalmaz – „ améret- vagy darabszám-korlátozással vagy fajlagos tilalmi időszakkal védett halfajok méreten aluli, vagy kifogható darabszámot meghaladó, vagy fajlagos tilalmi időben jogosulatlanul kifogott, vagy a helyi horgászrendben felső méretkorlátozással védett halfajok felső méretet elérő vagy meghaladó egyede esetében, vagy azok jogosulatlan horgászat vagy rekreációs halászat során történt kifogása esetén a halgazdálkodási érték példányonként a táblázat szerint számított érték ötszöröse, ponty esetében tizenötszöröse”.

Ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a 12 kilós ponty halgazdálkodási értéke 180 ezer forint, ami jóval meghaladja az 50 ezer forintos szabálysértési értékhatárt. 

Vadászi Tamás, az ÉMHE elnökségi tagja a Pecaverzum érdeklődésére elmondta, a halat szerencsére még időben vissza tudták helyezni a vízbe, és elúszott, erről videó is készült. A ponty 20-30 percet tartózkodhatott a ládában, amelyben megpróbálták ellopni. 

Vadászi Tamás elmondta, a pontyot ellopó férfi ügyét az etikai bizottság elé viszik, és kezdeményezni fogják az illető örökös kitiltását az egyesületből. Továbbá azon is gondolkodnak, hogy jövőre szigorúbb szabályokat vezetnek majd be, hogy még jobban tudják garantálni a pontytilalom alatt a halak biztonságát.  

Az esetről a rendőrség is beszámolt. Azt írták, hogy lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság Emődi Rendőrőrse egy 27 éves helyi férfival szemben.

Elpusztulhatott Bium, az ellopott bőrponty. Részletek IDE KATTINTVA!

Horgászbottal lopta az áramot két férfi Nádudvaron. Még több infó IDE KLIKKELVE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: Pecaverzum, police.hu)