2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Aktuális

Eltűntek a Velencei-tavi horgászok, aki maradt, az sem fog semmit

Eltűntek a Velencei-tavi horgászok, aki maradt, az sem fog semmit

Eltűntek a horgászok a Velencei-tó partjáról, ugyanis az alacsony vízállás és a korábban bekövetkezett halpusztulás miatt szinte semmit sem fognak. Panaszkodnak a horgászboltosok is, ők is alig adnak már el napijegyet.

A Velencei-tó körül a Blikk magazin tartott egy szemlét, mely során kiderült, az állapotok eléggé lesújtóak, holott horgászat szempontjából épp most lenne az őszi főszezon – írja a liner.hu.

„Hetven éve horgászom, mindig a Velencei-tó volt a kedvencem. Megszokásból és nosztalgiából még néha kijövök, de igazán semmi értelme. Hónapok óta nem fogtam semmit” – mondta az egyik horgász.

Egy másik horgász arról számolt be, hogy már 1982 óta jár ki a tóra, azonban most megfogadta, hogy ezentúl máshová megy. „Egyszerűen nincs értelme. Csak állok itt a nagy semmiért. Ezentúl inkább elmegyek Fehérvárcsurgóra vagy a Balatonra, ott legalább van hal. Nagyon fog hiányozni a megszokott közeg, de nem tudok mit tenni” – sajnálkozott. 

Egy velencei horgászboltos elmondta, tavaly egyetlen hétvégén 50-60 napijegyet adott el, most viszont egy hónap alatt csupán kettőt. „Sajnos nagyon nagy a baj. Azt mondják, hogy 110 mázsa hal pusztult el, de ez szerintem nem igaz. A reális szám eléri a 300 mázsát. Önkéntesekkel egy hétig szedtük a tetemeket, borzalmas volt. Ha nem történik valami, jövőre teljesen kiszáradhat a tó” – kesergett a tulaj.

A Blikk egy fotót is közzétett egy óriási harcsáról, amelynek tetemét partra vetette a víz. 

„A megtalált harcsáról mi is tudunk, be is gyűjtöttük. Azt gondolom, hogy emiatt jelenleg még nincs ok a pánikra, sajnos bármikor előfordulhat, és normál vízálláskor is előfordul, hogy időnként egy-egy hal elpusztul egy ekkora vízterületen” –  vélekedett Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohoosz) Velencei-tavi Kirendeltségének vezetője, aki szerint a legkockázatosabb nyári időszakon túl vannak, bár ez még nem jelenti azt, hogy a későbbiekben nem történhet halpusztulás.

Pálinkás Imre kiemelte, az elmúlt hetekben csapadékzóna érkezett, ami nagyjából 80 milliméter körüli esőt és egyben vízszintnövekedést jelentett, ám az elmúlt 3 évi igencsak aszályos téli időszak után továbbra is hatalmas szüksége lenne a tónak egy csapadékbő télre, aminek segítségével tavaszra jelentősen javulna a helyzet.

A Blikknek egy szakember kifejtette, mostanában tapasztalható csökkenő légnyomás jelentősen növeli az ammóniafelszabadulás kialakulásának veszélyét is. Ez pedig ebben az időszakban főként a nagy testű harcsákra és a busákra jelent kockázatot, ha beleúsznak az iszapból felszabaduló gázba, az nagy eséllyel a végüket okozhatja.

Mint ismeretes, a Velencei-tó vízutánpótlását tesztüzemben megkezdték, de olyan rossz volt a víz minősége, hogy végül le kellett állítani a műveletet. 

Még több hír a Velencei-tóról ITT!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Blikk)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!