2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Egyre jobban terjed a célzott busahorgászat

Egyre jobban terjed a célzott busahorgászat

Busa-ügyben a kutatók már megkongatták a vészharangot. Ha nem történik változás, komoly problémára kell felkészülnünk a hazai vizek esetében. Szerencsére jó hír, hogy készül már egy átfogó kutatás, és egyre többen horgásznak is célzottan erre az inzavíz fajra. 

A célzott busahorgászat egyre inkább terjedni kezdett az elmúlt években Magyarországon. Köszönhető ez annak is, hogy számos, horgászati berkekben véleményformáló, rendszeresen filmeket forgató, úgymond pecaceleb jelentkezett már tartalommal e témában.

A növekvő népszerűségnek örvendő horgászati módszerek ékes bizonyítéka, hogy az utóbbi napokban ellepték az internetet a különböző fogásokról szóló beszámolók.  

Szudi Ferenc a Zagyván csalt horogra egy délután alatt négy busát is. A legnagyobbnál hét kilogrammot mutatott a mérleg.

busa

A taktika rövid előke volt, a horgot hungarocellel legbegtette, a kosárba pedig felhős etetőanyag került.  

A Bogyóka Feeder Team, azaz Dancs Sándor és Streleczky József a Pilismaróti-öbölben indult a busák nyomába. Bár még az esőkabátjuk is átázott, olyan felhőszakadásban pecáztak. „Egy szuper pörgős pecán vagyunk túl! Rommá áztunk, de megérte. Miután az esőkabátjaink átáztak, jött a jól bevált zsákos trükk! Az nem hagyott cserben!” – így számoltak be a kalandos horgászatról a Pecaverzumnak.

busa

„Egymást érték a kapások és valamiért a megszokotthoz képest sokkal erősebbek voltak! Ha lehet így fogalmazni, szerencsénkre nagyon sok elment fárasztás közben. Túl sokáig nem bírtuk ám, 15 óra körül már úton voltunk haza. Szerencsénkre más is szereti a busát rajtunk kívül az ismeretségi körben, így jó helyre kerültek. A szabály, az szabály még ha nem jó érzés elhozni, akkor is!” – tették hozzá a horgászok, akik bizony pontosan tudják, hogy a szabályosan megakasztott invazív halakat nem szabad visszaengedniük. 

Korábban már beszámoltunk róla, hogy készül hazánk nagy busatérképe. A cél, hogy feltérképezzék, természetes vizeinkben milyen mértékben van jelen ez a két invazív halfaj, a fehér és a pettyes.

A horgászok tehát most nemcsak a kutatásban, hanem az invazív halak gyérítésében is segíthetnek. 

A busahús egyébként finom és rendkívül egészséges is. Többek között azért, mert omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami az édesvízi halak közül csak a kecsegében és a busában található meg. A Pecaverzum tud egy isteni receptet, katt IDE!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!