2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

A Pecaverzum receptje szerint készült el a piros busa

A Pecaverzum receptje szerint készült el a piros busa

Vasárnap készült az első adag finomság Csejtei Endre óriási és különleges, piros színű busájából. A horgász úgy döntött, hogy a Pecaverzum receptje szerint készíti el a halat.

Az országos sajtót bejárta Csejtei Endre fogásának híre. A Pecaverzum számolt be elsőként róla, hogy az ikervári horgász egy rendkívül különleges, piros színű busát akasztott horogra a Kis-Balatonban. Az 54 kilós halnak annyira extrém volt a külseje, hogy még a Magyar Haltani Társaság elnökét, Harka Ákost is meglepte a fotó.

Csejtei Endre élete első busája volt ez az óriási példány, amit egy harcsázó bottal és gilisztával sikerült horogra csalnia. A horgász soha nem is próbált busára horgászni, és nem is gondolta, hogy a Kis-Balatonban is él ez a halfaj.  

Csejtei Endre elárulta, számára a horgászatban az élmény a legfontosabb, a zsákmányt szinte sosem viszi haza, hanem visszaengedi. „A busával viszont nem tehettem így, hiszen az invazív fajnak számít, nem lehet visszadobni. Így hazavittem a halat, ami teljesen végigérte az autóm csomagtartóját. Kifiléztem, és körülbelül 20-22 kilogramm színhús lett belőle" - mondta el a Pecaverzumnak a horgász, aki éppen ezen a hétvégén készítette el az első adagot a busából.  

Először azt tervezte, hogy kirántja a halszeleteket, de megosztottuk vele azt a receptet, ahogyan mi készítjük. Így Csejtei Endre úgy döntött, kipróbálja a Pecaverzum ajánlatát.  

A horgász elmondta, annak ellenére, hogy a busa óriási volt, egyáltalán nem volt zsíros, ezt a feldolgozás során állapította meg. A busahús egyébként nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Többek között azért, mert omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami az édesvízi halak közül csak a kecsegében és a busában található meg.

A Pecaverzum csapatának kedvenc busareceptje:  

A lebőrözött, kifilézett busát kisebb darabokra vágjuk, sózzuk, majd frissen őrölt színes borssal ízesítjük. Ezután megforgatjuk lisztben, hogy ropogósabb legyen a végeredmény. Mi kizárólag zsírban sütjük: sertés- vagy mangalicazsírt használunk az elkészítéséhez.  

A serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, beledobjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, majd körülbelül 5-6 perc alatt megsütjük a busa egyik oldalát, majd megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalát is. Ha még ízletesebb végeredményt szeretnénk kapni, akkor egy kis vajjal is megkenjük a busaszeleteket sütés közben.  

Arra figyeljünk, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Ha már nagyon pirulna, vegyük ki a zsírból!

(fotó: Jeff Hage/therapidian.org, Pecaverzum)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!