2022. december 5. hétfő | Vilma
Aktuális

Ezért döglenek a halak a Tisza-tóban

Ezért döglenek a halak a Tisza-tóban

A Tisza-tónál is elpusztult halakra kerültek felszínre. A sajnálatos, de természetes jelenség okairól a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. adott ki közleményt.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben, napokban azt tapasztalhatták a horgászok, hogy a Tisza-tavat járva többfelé elhullott pontyokat, busákat, esetleg más fajok egyedeit lehetett látni.

A társaság közleményében kiemeli, hogy a jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti.

„A tavaszi halpusztulás sajnos rendszeresen előfordul, több okra vezethető vissza. A tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának (például tavaszi virémia, stb.), de a vízben ilyenkor beinduló természetes folyamatok (szerves anyag bomlása, algák felszaporodása, stb.) szintén teremthetnek olyan állapotot, amely halpusztuláshoz vezet” – fogalmaztak a kommunikében. 

Hozzátették: a jelenleg észlelt elhullás eddig nem érte el a tömegesnek számító mértéket. A műtárgyakat néhány napja kinyitották, a beáramló friss víz pedig várhatóan javítani fog a kialakult helyzeten.

A jelenség valóban nem egyedi, a Pecaverzum is beszámolt róla, hogy a múlt héten a Duna fővárosi szakaszán is megjelentek a haltetemek. „Ez a természetes velejárója az ökológiai folyamatoknak. A halak nagy része nem táplálkozik a télen, felélik tartalékaikat, és tavasszal a kimerültebb halak elhullanak. Ez az elfáradás, a sérülések, a betegségek hozománya” – nyilatkozta akkor honlapunknak Dudás Tibor, a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (Főhesz) ügyvezető igazgatója. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.)