2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Fokozott ellenőrzésekre lehet számítani a csukatilalom ideje alatt

Fokozott ellenőrzésekre lehet számítani a csukatilalom ideje alatt

Az Országos Horgászrend (OHR) szerint fajlagos tilalmi idővel védett; ívó; valamint méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni tilos. Ha sorozatosan ilyen halat fogunk, horgászati módszert, illetve szükség szerint horgászhelyet kell változtatni. A március 29-ig tartó csukatilalom ideje alatt fokozott ellenőrzésekre lehet számítani.

Február 1-jén életbe lépett az országos csukatilalom, amely idén rövidebb lesz, ugyanis ha a tilalom első napja szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik.

Utóbbira lesz idén példa, mert március 31. vasárnap, ezért már 29-én, elveszti védelmét a csuka. Fontos tudni, hogy a megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap nulla órakor kezdődnek és az utolsó nap huszonnegyedik órájában végződnek.

A 2024-es OHR szerint a „tilalmi idővel védett vagy jogszabály által védettnek nyilvánított, illetve nem fogható hal megtartása” miatt 6 hónaptól 2 évig tartó horgászattól való eltiltás szabható ki a szabálytalan horgászra. Ez az időintervallum tavaly még 1-től 3 évig terjedt. 

Az OHR azt is írja, hogy fajlagos tilalmi időszakban a védelmet élvező, illetve ívó halfajra, valamint méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni etikátlan és tilos. Amennyiben az adott horgászhelyen sorozatosan méreten aluli vagy fajlagos tilalom alatt álló hal akad horogra, a halállomány kímélése érdekében horgászati módszert, illetve szükség szerint horgászhelyet kell változtatni.

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége február 3-án megjelent közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a csukatilalom ideje alatt a vízpartokon fokozott ellenőrzésekre lehet számítani.

Érdemes horgászat előtt a helyi szabályokról tájékozódni, mert azok eltérhetnek az országostól. Nagy tavaink közül a Balatonon egy hónappal tovább, február 1-jétől április 30-ig, míg a Tisza-tavon február 15-től április 15-ig tart a csukatilalom. 

Nagy tavaink közül a Velencei-tavon is egyedi szabályok vannak érvényben. Az év elejétől a süllő, a csuka és a balin megőrzése érdekében április 30-ig tilos mindenfajta olyan horgászmódszer alkalmazása, amely e fajok fogására lehet alkalmas, természetesen a véletlenül zsákmányolt egyedeket sem szabad megtartani. 

A február 1-je más szempontból is fontos dátum a horgászok számára, ugyanis akkor jártak le a 2023-es állami jegyek is. Azt követően már csak a 2024-re érvényes okmánnyal lehet pecázni.  

Az állami horgászjegyhez kiadott fogási naplót legkésőbb a tárgyévet követő év február 29. napjáig kötelesek leadni a horgászok annál a szervezetnél, amelynél jegyüket kiváltották vagy ott, ahol a következő évi állami horgászjegyet szeretnék kiváltani. Postai úton történő leadás esetén a fogási napló átvételről ajánlatos írásbeli igazolást kérni.

Az állami horgászjegy tulajdonosa köteles úgy átadni a fogási naplóját, hogy éves fogási adatait nyilvántartott halgazdálkodási vízterületenként és halfajonként összesíti, valamint összegzi a horgászattal eltöltött napok számát. A hibásan kitöltött vagy le nem adott fogási napló esetén is váltható állami horgászjegy, de ebben az esetben az okmány díja a díjmentességben nem részesülő személyek esetén plusz ötezer forint.

A fogási napló helyes kitöltéséhez útmutató ITT.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: pixabay.com)