2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Idegméreggel permetezhették a Tiszát tiszavirágzáskor

Idegméreggel permetezhették a Tiszát tiszavirágzáskor

A vízi élőlényeket elpusztító vagy azokat súlyosan károsító idegméreggel permetezhették a Tiszát Tiszafürednél. Az esetről Szendőfi Balázs készített fényképet, és tett közzé bejegyzést a közösségi médiában majd értesítette a területileg illetékes nemzeti parkot.

Szendőfi Balázs halkutató, természetfilmes, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) kommunikációs megbízottja június 23-án tette közzé a közösségi oldalán azt a fotót, amelyen az látható, hogy az éppen zajló tiszavirágzás idején ismeretlenek vélhetően deltametrinnel, egy olyan idegméreggel permeteztek közvetlenül a folyóra, amely amellett, hogy hatásos rovarölő szer, különösen nagy veszélyt jelent a vízi élővilágra – számolt be a debreciner.hu.

„Emberre is veszélyes idegméreg, károsítja a hormonrendszert és hiperaktivitást okoz. A vízen haladó csónakosokat, hajósokat semmi sem figyelmeztette erre” – olvasható a rendező posztjában.

Ahogy azt Szendőfi Balázs kiemeli, nemcsak az Európai Unió más országaiban, hanem Magyarországon is tilos a deltametrin vízfelszínen történő használata. 

„Káros, mert megöl mindent, nemcsak a rovarokat, hanem a halakat, kétéltűeket, hüllőket is, és a mérgezett rovarokat megevő madarakat is. Méheket, fecskéket is, csak hogy népszerű állatokat is soroljak. És természetesen a tiszavirágot is. Aztán csodálkozunk, hogy egyre kevesebb van belőle” – írta a filmes, aki Tiszafüred környékén találkozott az esettel, amelyről tájékoztatta a területileg illetékes c(HNPI) is.

A deltametrint elsősorban lakott területen történő szúnyogirtásra használják, az MTA Ökológiai és Botanikai Intézete 2020-ban közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szer hasznos repülő rovarokra is veszélyes, továbbá felhalmozódik a vízi gerincesekben is, ezért tömeges halpusztulást is okozhat.

A szúnyoggyérítéseket végző Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az ügyben azt közölte, nekik nincs közük a minden bizonnyal illegális irtáshoz. A HNPI hivatalosan egyelőre nem reagált a történtekre.

Ámulatba ejtő videón csodálhatjuk meg a tiszavirágzást. A felvételért KLIKKELJ IDE!

Miniszteri kitüntetésben részesült Szendőfi Balázs. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Szendőfi Balázs FB-oldala)