2022. május 21. szombat | Konstantin
Aktuális

Ismét halpusztulást tapasztaltak a Velencei-tónál

Ismét halpusztulást tapasztaltak a Velencei-tónál

Ismét elhullott haltetemeket találtak a Velencei-tónál, ahol folyik a vízpótlás. Közben a folytatódtak a csónakkikötők bontási és építési munkálatai.

Kisebb mértékű halpusztulást tapasztaltak a Velencei-tónál, ahol a próbaüzem után tovább folytatják a vízpótlástderül ki a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltségének legfrissebb Facebook-posztjából. 

Közlésük szerint a halelhullást zömmel december 13-án, hétfőn délután és december 14-én, kedden délelőtt lehetett tapasztalni „kizárólag a dinnyési csónakkikötő területén rendkívül lokális jelleggel”. December 15-én, szerdán már újabb tetemeket nem találtak. 

A mintegy 50 kilónyi elpusztult halat összegyűjtötték. Egy részükből vizsgálati mintát szállítottak halegészségügyi vizsgálatra az Állatorvostudományi Egyetemre, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) halegészségügyi laborjába. A többit pedig elszállították és leadták ártalmatlanításra a székesfehérvári Állati Hulladék Begyűjtő Telepen.

A halegészségügyi vizsgálat mellett kérték az illetékes hatóságot, hogy a halpusztulás okának kiderítése érdekében végezzen víz- és iszapvizsgálatot is. 

Az ehhez szükséges mintákat begyűjtötték, a hivatalos vizsgálatok eredményére még várni kell.

A halpusztulás pontos okát tehát egyelőre nem lehet tudni, de az első vizsgálatok szerint akár bakteriálisan szennyezett táplálékbevitel okozta dysbacteriosis, vagy pontszerű kénhidrogén-felszabadulás is lehet a háttérben. 

A közleményben a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltsége egy másik témában közölt fontos információkat.

Azt írják, hogy az elmúlt hetekben folytatódtak a Velencei-tavi kikötők bontási és építési munkálatai, így az agárdi Béke úti kikötő bontása, valamint megkezdődött elsőként a dinnyési csónakkikötő üres keleti medrében az új úszó típusú vendégmólók rögzítőoszlopainak kihelyezése.

Eredetileg a kivitelező a kikötőben karácsonyig tervezte megvalósítani az új mólók kiépítését, de a csapadékos időjárás, majd a hidegebb idő miatt az elmúlt egy hétben nem tudtak dolgozni a területen, így vélhetően a munka befejezése későbbre fog tolódni.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!