2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Ítéletet hoztak a pontyokat „tápos zsákban” tároló orvhorgász ügyében

Ítéletet hoztak a pontyokat „tápos zsákban” tároló orvhorgász ügyében

A Tiszaújvárosi Járásbíróság meghozta büntetővégzését, amely azonban még nem emelkedett jogerőre.

Mint ismeretes, a tiszaújvárosi Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat egy férfival szemben. A vád szerint a vádlott 2022. július 31-én 14 óra körüli időben a Geleji-víztározó partján engedély nélkül, jogosulatlanul folytatott horgászati tevékenységet abból a célból, hogy a kifogott halakat eltulajdonítsa.  

A vádlott a fentiek során szabálysértési értékhatárt meg nem haladó értékben, ponty fajtájú halakat fogott, melyeket élő állapotukban a vízbe helyezett, és nejlonból készült úgynevezett. „tápos zsákban” tárolt. 

A vádlottat a szolgálatban lévő vadőr a fentiek során tetten érte és ellenőrzés alá vonta. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a vádlott által kifogott ponty fajtájú halak tárolására szolgáló „tápos zsák” merevítő kávával nem rendelkezett, így annak oldala rátapadt a halak testére, minek következtében a halak állandó vergődésre voltak késztetve. Ily módon fennállt a veszélye annak, hogy a nyálkájuk, pikkelyük ledörzsölődik. 

A vádlott ily módon az általa kifogott ponty fajtájú halakkal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmazott, mely alkalmas volt arra, hogy azok maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozza. 

A büntetlen előéletű vádlottal szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tettek indítványt a bíróságnak január elején, mostanra pedig az ítéletet is meghozták, megszületett az elsőfokú bírósági határozat, a büntetővégzés.

A Tiszaújvárosi Járásbíróság a vádlottat az ügyészi indítvánnyal egyezően közérdekű munka büntetésre ítélte. A kiszabott büntetés bíróság által meghatározott tartama 240 óra.

A büntetővégzés még nem emelkedett jogerőre – derül ki a Tiszaújvárosi Járási Ügyészség Pecaverzumnak küldött közleményéből. 

Rendőrkézre kerültek a keszegeket külső akasztással elorzó orvhorgászok. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)