2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Aktuális

Jobb fogási esély, drágább horgászjegy: így emelkednek az árak a Balatonnál

Jobb fogási esély, drágább horgászjegy: így emelkednek az árak a Balatonnál

Az általános, 25-30 százalékos emelés helyett az életkor és a halfogási lehetőségek alapján differenciált mértékű horgászjegy-áremelést jelentett be november 18-án, pénteken a Rádpusztán megtartott VIII. Balatoni Horgász Konferencián a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.). A szakmai előadások szünetében két horgász vehette át a Balatoni Horgászatért életműdíjat.

A konferenciáról a Pecaverzum már részletesen beszámolt, cikkünk ITT olvasható el. Most pedig a BHNp Zrt. is összefoglalta az elhangzottakat.

A Balatoni Horgász Konferenciára a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Balaton körül érintett horgászegyesületek és megyei horgászszövetségek elnökeit, továbbá a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) és más szakmai partnereink képviselőit, valamint a regionális és szaksajtó munkatársait hívták meg. 

A közel 100 fős hallgatóság előtt hangzottak el az előadások, a résztvevők értesülhettek elsőként arról, hogy a gazdasági környezet változása miatt (takarmány, munkabér, üzemanyag és rezsi költségek növekedése) szükséges a balatoni horgászjegy árak emelése 2023-tól.

Ezt a kijelentést az elmúlt hetekben közreadott közvélemény kutatásban írták le. Ezt követően feltették a kérdést, hogy felsoroltak közül melyik áremelési formát tartanák a horgászok a legigazságosabbnak? A 2688 válaszadó közül

  •  860-an választották, hogy „Minden jegytípus ára egységesen emelkedjen a költségek emelkedésével egyező arányban.”
  •  749-en választották, hogy „A partközeli jegyeket nevezzék át parti jegyekre és az áruk csak kis mértékben, viszont az általános jegyeké nagyobb mértékben emelkedjen. Új jegytípusként jöjjön létre a csónakos jegy, melynek ára a partközeli és az általános közé essen. Így a jobb fogási eséllyel rendelkezők arányaiban nagyobb hozzájárulást fizetnének.”
  •  515-en választották, hogy „Differenciált áremelés: a gyermek, az ifi és a 65 év feletti jegyek ára a többihez képest kevésbé emelkedjen.”
  •  Valamint 564-en szavaztak arra, hogy az előbbi kettő módozat együtt valósuljon meg, azaz kor szerinti differenciálás és strukturális átalakítás is legyen.

Tehát 1313 fő egyet értett a csónakos jegy bevezetésének javaslatával, illetve az is elmondható, hogy a döntő többség nem az egységes áremelés mellett szavazott.

A BHNp Zrt. vezetősége a közvéleménykutatást is alapul véve úgy döntött, hogy a piaci viszonyok miatt átlagosan indokolt 25-30 százalékos áremelés helyett az életkor és a fogási esélyek szerint differenciált áremelést hajt végre 2023-tól.

A partközeli/általános tagolás helyett bevezetik a parti/csónakos/általános tagolást. A jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok (behúzós, általános, csónakos) árai nagyobb mértékben emelkednek. 

Ugyanakkor a parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16 százalékkal fognak emelkedni. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermek pedig ezúttal is változatlan marad.

A 65 év felettiek és az ifik, valamint a gyermekek számára további kedvezmény, hogy megmarad a partközeli jogosultság, tehát nekik nem kell megvenniük a csónakos jegyet ahhoz, hogy 1500 méteren belül tudjanak (nem lajstromozott) vízi járműből horgászni.

A kiegészítő jegyek mindkét kategória meglépését lehetővé teszik majd ugyanazon az áron. Tehát a parti éves jegyet váltott horgász, amennyiben megveszi a kiegészítő jegyet, annak időtartama alatt akár csónakból, akár lajstromszámos vízi járműből horgászhat. Szintén igaz a csónakos éves jegyet váltott horgászra, hogy amennyiben kiegészítő jegyet vált, azzal lajstromszámos vízi járműről is horgászhat.

A parti jegy partról, stégről (szabadon állóról is) és vízben gázolva, a csónakos jegy pedig akár partról, akár (nem lajstromozott) vízi járműből jogosít majd horgászatra, a korábbi partközeli jeggyel egyező módon, a parttól legfeljebb 1500 méterig. 

A 2023-tól érvényes jegyárak az alábbi táblázatban megtekinthetőek:

A konferencián bemutatott horgászrendi változtatási terveket még elküldik egy email-es véleményezésre az illetékes horgászszervezeteknek, majd várhatóan december közepén közzéteszik a véglegesített 2023. évi horgászrendet.

A Balatoni Horgászatért életműdíjat idén id. Verseczki László és Kontics Ferenc kapták.

A díjat már hagyományosan, 2015 óta azok kapják, akik sokat tettek a balatoni horgászat népszerűsítéséért, a horgászélet szervezéséért, a horgászifjúság oktatásáért. 

Az oklevelet és az azzal járó örökös balatoni horgászengedélyt Szári Zsolt vezérigazgató adta át a kitüntetetteknek.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: pixabay.com, fotók: BHNp Zrt.)