2022. július 2. szombat | Ottó
Aktuális

Jogosítvány nélkül vezethetünk 20 lóerős, 7 méteres csónakot

Jogosítvány nélkül vezethetünk 20 lóerős, 7 méteres csónakot

Nincs szükség mostantól jogosítványra 7 méteres, 20 lóerős csónakokhoz a megjelent törvénymódosítás szerint. Ezzel a rendelkezéssel már kétszer erősebb vízi járművet is vezethetünk jogsi nélkül január 17-től.

Megjelent a Magyar Közlöny december 17-i számában a víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény módosítása, amely a horgászok számára is fontos változásokat tartalmaz. Érdemes ezzel tisztában lenni, főleg, ha csónakból is szoktunk pecázni. 

A változások között sok adminisztrációs és jogi módosítás mellett ugyanis feltűnik egy nagyon lényeges mondat.

Idézzük szó szerint: „E törvény alkalmazásában csónak: a hajónak, kompnak, vízi sporteszköznek nem minősülő) „b) szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott vízijármű, amelynek hossza a 7 métert, névleges vitorlafelülete a 10 m2 -t nem éri el, vagy motorteljesítménye legfeljebb 14,7 kW, ide nem értve az építése, berendezése és felszerelése alapján vízen való közlekedésre nem szolgáló úszóeszközt”.

Az elsőre talán nehezen értelmezhető megfogalmazás magyarul azt jelenti, hogy immáron készpénznek vehető, hogy megnyitják az utat a kétszer erősebb csónakok jogsi nélküli vezetése előtt – ezt a következtetést már a hegylakok.hu oldal vonta le, de az információt a Pecaverzumnak is megerősítette több hajós. 

Az új rendelkezés szerint tehát akár már 20 lóerős (14,7 kW-os) és 7 méteres csónakot is vezethetünk jogosítvány nélkül. A törvénymódosítás január 17-én lép életbe. 

A motoros szakportál megjegyzi: az más lapra tartozik, hogy ez jó ötlet-e, hiszen egy könnyű ladik simán megy 40-50-et, amihez azért nem árt a jogosítvány vagy legalább komolyabb gyakorlat a vízen.

Legutóbb 2014-ben történt változtatás a csónakmotorokat illetően, akkor 5 lóerőről 10-re emelték a határt. A vitorlások esetében nem történt változás, továbbra is érvényben van az 1973 óta hatályos meghatározás.

100 éves hajóroncs bukkant felszínre a Tisza-tavon. Nézd meg a fényképeket IDE KATTINTVA!

Elsüllyedt vitorlást emeltek ki a Balatonból. Nézd meg a videót IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: hegylakok.hu)