2024. május 21. kedd | Konstantin
Peca+

100 éves hajóroncs bukkant felszínre a Tisza-tavon

100 éves hajóroncs bukkant felszínre a Tisza-tavon

Alacsonyabb téli vízszinten tartják a Tisza-tavat néhány napig, ennek köszönhetően kilátszik a közel 100 éves Délibáb nevű hajóroncs Kiskörén.

Hihetetlen, már-már horrorfilmbe illő látvány az, amikor a ködös, téli napon a Tisza-tó alacsony vízállásának köszönhetően egy elsüllyedt hajóroncs emelkedik ki a vízből, ami egyesek szerint Horthy Miklós kormányzó hajója volt – írja az ilovetiszato.hu.

A hajó (egy jó kis süllőtartás) most azért került felszínre, mert a tó vízszintjét a téli minimumra csökkentették, aminek okán jelentős horgászati korlátozások léptek életbe.

A napokban készült képeket egy olvasó töltötte fel az I Love Tisza-tó Facebook-csoportjába. A portál azt írja, a helyiek közül többen is ismerik a Délibáb nevű hajóroncsot, amelyet 1934-ben építették a komáromi Skoda-gyárban, majd kezdetben a Dunát, 1938-tól pedig a hazai vizeket járta, miután megvásárolta a Magyar Folyam és Tengerhajózási Rt. Ezután Megyer névre keresztelték át, később kapta a Délibáb elnevezést. 

Munkája akadt bőven: aknákat szedett fel a Dunán, eztán a Tiszára hozták át, ahol 1944-ben elsüllyedt, majd egy évvel később a Balatont, utána a Dunát járta. 

Útja végén magántulajdonba került a Tisza-tóra, ahol 1984-ben ismét elsüllyedt.

Még több fotó az évszázados hajóroncsról ITT! Különleges arcát mutatja a Tisza-tó télen: képgalériáért KATTINTS IDE! Egy csodafotó is készült a közelmúltban: egy képen egy hölgyhorgász, egy csuka és egy szarvas: nézd meg a képet IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: ilovetiszato.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!