2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Két hét után megmozdult a Balaton vízszintje

Két hét után megmozdult a Balaton vízszintje

Két héten át tartotta magát 102 centiméteren a Balaton átlagos vízszintje, ami november 30-ára, csütörtökre egy centiméternyit emelkedve kimozdult az időszakos holtpontjáról a siófoki vízmércéhez viszonyítva, ami nem átlagmélységet jelent – írja a hirbalaton.hu.

A téli hónapokban 110 centiméter a tó üzemi vízszintmaximuma, ennél magasabb érték esetén döntenek a vízeresztés megindításáról, amire az előrejelzések szerint jövő év elején kerülhet sor. 

A Balaton vízszintje szeptemberben még csak 97 centiméter volt, október 22. óta azonban folyamatosan emelkedett, és november 8-án érte el a 100 centimétert.

A vízleeresztésre egyébként azért kerülhet majd sor, hogy a mélyebben fekvő településeken ne okozzon kiöntést az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék.

Hasonló vízügyi beavatkozásra legutóbb idén nyáron került sor, miután a Balaton átlag vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, és egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése. Ennek megfelelően a Sió-zsilipet június 13-án nyitották meg.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: pixabay.com)