A harcsa kifogása hozzáértők szerint nem is olyan könnyű, ezért Bakonyi Kornél, az egyik nagykanizsai horgászbolt tulajdonosának segítségével szedte össze a legfontosabb tudnivalókat a Blikk.
A harcsa többnyire társasan, a fenék közelében, vízbe dőlt fák, tuskók és a part nádszegélye mellett, vagy alámosott mederrészekben él, általában 5-20 fős csoportokban. Főként éjjel táplálkozik, nagyon falánk ragadozóhal, hihetetlenül jó szaglással megáldva. Fontos, hogy milyen felszereléssel indulunk neki a vadászatnak.
„Kimondottan ajánlott nagyméretű egyágú, valamint hármas horog használata – mondta Bakonyi Kornél. – Utóbbi horogra akaszthatunk csirkemájat vagy más büdös csalit. A botunk legyen jó stabil. A damil kiválasztásakor az is fontos szempont, hogy mekkora harcsát szeretnénk kifogni. Minél vékonyabbat választunk, annál könnyebben elveszíthetjük a fogást, annál nagyobb türelmet és tudást kíván a horgászat. A siker érdekében általában fonott főzsinórt használjunk a felszerelésen.”
A szakember szerint sokféle harcsa csali recept létezik. Leginkább az élőhalat és a különböző puhatestűeket ajánlják, mivel ezek teszik ki a harcsa táplálékának nagy részét, de friss csirkemájat is rátűzhetünk, vagy akár marhaszívvel is próbálkozhatunk. Mindig legyünk felkészültek, ne csak egyféle csalival induljunk útnak, mert lehet, hogy a korábban biztosra vett csali épp nem válik be.
„Mivel a harcsa főként éjjeli táplálkozó, érdemes sötétedés utánra időzítenünk a pecázást. A harcsa mindig a mély víz felől a sekély víz felé rabol. A parton a vízbe dőlt fákat, tuskókat, nádas közeli helyeket szereti, ezért a helyszínválasztásnál ezt vegyük figyelembe” – állítja Bakonyi Kornél.
20 éve senki sem tudja megfogni a most 50 kilós harcsát. Olvasd el a részleteket IDE KATTINTVA!
Az ország legnagyobb harcsáját is megakasztották, de az utolsó pillanatban elment. Részletekért KLIKKELJ IDE!
Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!