2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Aktuális

Komoly pénzekért egyes horgászok privát helyeket kapnak a Pátkai-víztározónál

Komoly pénzekért egyes horgászok privát helyeket kapnak a Pátkai-víztározónál

A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének (Hofesz) társadalmi elnöke szerint logikus, hogy több száz hektáros víztározókon olyan helyeket alakítanak ki, ahol nagyobb pénzösszeg ellenében az adott bérlő több előjoggal rendelkezik, mint az a horgász, aki nem él ezzel a lehetőséggel.

Rózsa József, a Pátkai-víztározó korábban több tíz évig aktívan tevékenykedő, mára már nyugdíjas halászati felügyelője kereste fel a feol.hu szerkesztőségét. Tette ezt annak érdekében, hogy elmesélje, a Pátkai-víztározón több olyan helyet is kialakítottak, amelyeket éves ciklusra lehet kibérelni. Mint Rózsa József elmondta, ilyenre az elmúlt több tíz évben nem volt példa. 

Korábban az volt a megszokott, hogy a horgászok érkezési sorrendben, tetszőlegesen foglalhatták el helyeiket. Elmondása alapján ezzel szemben most az éves bérletre kijelölt terület le van zárva, csak azok mehetnek oda, és természetesen azok is használhatják, akik kifizették a helyet.

A történtekkel kapcsolatban a Fejér megyei portál felkereste a Hofesz társadalmi elnökét, Nagy Attilát, aki elmondta, a helyek kialakításának horgászturisztikai okai vannak. Kiemelte, az elmúlt években nagyon sok pénz folyt be támogatás formájában a horgászatra. Ezeknek az anyagi támogatásoknak viszont elvárása volt, hogy a horgászturisztikát minden érintett területen fejleszteni kell. „Azt ilyen módon lehet fejleszteni. Minőségi szolgáltatások nyújtásával” – hangsúlyozta a Hofesz társadalmi elnöke.

Nagy Attila kiemelte azt is, hogy abszolút logikusnak tűnik, hogy több száz hektáros víztározókon olyan helyeket alakítanak ki, ahol nagyobb pénzösszeg ellenében az adott bérlő több előjoggal rendelkezik, mint az a horgász, aki nem él ezzel a lehetőséggel. „Ez olyan, mint például a csónaktárolás. Aki csónakot bérel, az sokkal több pénzt fizet be” – tette hozzá a társadalmi elnök.

Hangsúlyozta, hogy ezeket a befolyt összegeket nonprofit szervezetként természetesen visszaforgatják olyan területekre, felmerülő problémák megoldására, amelyek a horgászok érdekeit szolgálják, valamint érintik a horgászturisztika kérdését is. A körülbelül 300 hektár nagyságú Pátkai-víztározón megközelítőleg 20-30 olyan helyet alakítottak ki, amelyek egész évre bérbe vehetőek. A Hofesz társadalmi elnöke szerint tehát ezek létrehozásának ellenére is van elég hely a területen az odaérkező horgászoknak.

A Velencei-tó súlyos vízhiánnyal küzd, és ugyan lenne megoldás a tartós vízpótlásra, de a kormánynak nincs rá pénze. A Pátkai-víztározónak pedig alapvetően a Velencei-tó vízpótlását kellene szolgálnia, és elsődlegesen onnan kellene megkezdeni a kiszáradófélben lévő tó feltöltését. 

Korábban a hivatalos tájékoztatások arról szóltak, hogy a tározókban (Pátka, Zámoly) nem megfelelő a víz minősége és a teljes vízmennyiség is néhány cetit emelne a Velencei-tó vízszintjén. Már akkor is lehetett olyan hangokat hallani, hogy a Pátkán felpörgetett horgászturizmus elsőbbséget élvez a Velencei-tónál. 

Ez most egy megjelent hír tehát minimum elgondolkodtató, arról nem is beszélve, hogy etikailag is megkérdőjelezhető, hogy egyes horgászok nagyobb pénzösszegért cserébe kiváltságokhoz jutnak egy szövetségi kezelésben lévő vízterületen. 

(fotó: Pátkai-víztározó FB-oldala)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!