2024. június 20. csütörtök | Rafael
Aktuális

Korlátozzák a busa napi kifogható mennyiségét Tiszaalpáron

Korlátozzák a busa napi kifogható mennyiségét Tiszaalpáron

A 138 hektáros Tiszaalpári Holt-Tisza helyi horgászrendjében korlátozza a busa napi kifogható mennyiségét öt kilogrammban vagy három darabban. A Pecaverzumnak nyilatkozó szakemberek szerint az inváziósnak számító busa fogási korlátozása több ponton is szembemegy a jelenleg érvényes törvényi szabályozással. 

2022 év elején hosszas viták és kaotikus testületi ülések során végül a tiszaalpári önkormányzat létrehozta a Tiszaalpári Holt-Tisza Tulajdonosi Közösséget, amely átvette a 138 hektáros vízterületi halgazdálkodási jogát. A létrejött közösségnek nincs elérhető internetes oldala, és nyilvánosan a Facebookon sincsenek jelen. A helyi horgászrend sincs feltöltve az internetre, az csak papíralapon érhető el a területi jegy mellékleteként.

Létezik viszont a „Tiszaalpári Horgász Barátok!!!!” elnevezésű privát Facebook-csoport, ahol az utóbbi napokban elszabadultak az indulatok egy érvényben lévő szabályozás miatt.

A Tiszaalpári Holt-Tisza Tulajdonosi Közösség egyik tagja a Alpári Tisza Horgász Egyesület, amelynek az elnöke Barta Lajos, ő a privát csoport adminisztrátora is.

„A holtágon a busa egyéb halnak minősül! Fogható mennyisége: öt kilogramm, maximum három darab. A területi jegyen feltüntetett szabályok az érvényesek” – ezt közölte Barta Lajos, amire felháborodtak a pecások.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki fog kettő busát 4,70 kiló mennyiségben, akkor folytathatja a célzott horgászatot, és ha fog még egy tíz- vagy húszkilósat, akkor azt is elviheti. Ellenben, ha az első két hala 5,10 kiló, akkor többet már nem vihet haza busából.

A Pecaverzum telefonon kereste Barta Lajos elnököt, aki a Tiszaalpári Holt-Tisza Tulajdonosi Közösséghez irányított minket, mondván, hogy a szabályokat a közösség hozta és nem az Alpári Tisza Horgász Egyesület.

„Jelenleg a horgászrendünk erre vonatkozóan iránymutatást ad, és a horgászrendben foglaltak szerint kell eljárni minden horgásznak, aki a Tiszaalpári Holt-Tiszán akar horgászni. Jelen állás szerint nem gondolom, hogy ez bármilyen módon ellentétes lenne a törvényi szabályozással” – ezt már dr. Csernus Tibor, a Tiszaalpári Holt-Tisza Tulajdonosi Közösség tulajdonosok által megbízott közös képviselője nyilatkozta honlapunknak.

Dr. Csernus szerint az öt kilogrammos fogási korlátot a következők szerint kell értelmezni.

„A horgász egy adott céllal horgászik, neki megvannak a horgász készségei, ő azzal elindul, hogy ő busát fog. Kifogott kettőt 4,5 kiló mennyiségben. Akkor innentől kezdve tudja, hogy még egyet kifoghat. Akkor hol van, hogy neki vissza kellene engednie?” – tette fel a kérdést.

„Mondjuk, ha nem busára horgászik, hanem mondjuk pontyra, és úgy fogja meg a negyedik, meg ötödik busáját. Akkor azokkal a halakkal mit kell csinálnia?” – vette fel a Pecaverzum.

„Erre térjünk vissza akkor, ha ez bekövetkezik. Ilyen esetről nem tudok” – válaszolta a megbízott közös képviselő.   

Az ügyben megkerestük a Magyar Országos Horgász Szövetséget (Mohosz), amely azonban illetékesség hiányában nem kívánt nyilatkozni, mivel a Tiszaalpári Holt-Tisza nincs a Mohosz alhaszonbérletében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Halgazdálkodási Szakrendszerében a Tiszaalpári Holt-Tisza a 03-0081-1-3-as víztérkóddal szerepel „kisebbségi állami halgazdálkodási jog” megjegyzéssel.

A Pecaverzum több, a vonatkozó jogszabályokat ismerő szakemberrel is beszélt, akik három ellentmondásra is felhívták a figyelmet. Szerintük a busák fogásának korlátozása több ponton sincs összhangban a törvényben foglaltakkal. 

Egyrészt a busa inváziós halfajnak minősül, és csak akkor lehet visszahelyezni a vízbe, ha fejrészen kívül, külső akadással fogták ki, minden egyéb esetben a horogtól való megszabadítás után tilos visszaengedni.

Másrészt csak azon halfajok esetében lehet szigorúbb korlátozást megállapítani, amelyek őshonosak. „Nyilván, ha egy halfaj, amelynek a fogása korlátlan, akkor szigorításnak nevezhetjük, ha valaki meghatározza, hogy öt kilogramm mennyiségig és három darabig lehet csak elvinni naponta” – fogalmaztak forrásaink.

A harmadik ellenmondás pedig a halgazdálkodási terv, amelyet minden halgazdálkodásra jogosultnak el kell készítenie, és annak tartalmaznia az inváziós halfajok visszaszorítása érdekében kidolgozott tervet.

Ezzel kapcsolatban a Pecaverzum a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal halgazdálkodási hatóságához fordult. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a Tiszaalpári Holt-Tisza helyi horgászrendje összhangban van-e a törvényi szabályozással, hozható-e ilyen korlátozás? Azt is megkérdeztük, hogy a halgazdálkodási hatósághoz megküldött helyi horgászrend tartalmazza-e a fent említett korlátozást, és hogy a Tiszaalpári Holt-Tisza Tulajdonosi Közösség halgazdálkodási tervében milyen intézkedéseket jelöltek meg a busák visszaszorítása érdekében. 

Az ügyben a Pecaverzum sajtómegkeresést küld a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) is. Amint válaszok érkeznek, új cikkel jelentkezünk!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(myitókép: Pecaverzum, fotók: bacskiskunmegyenemzetiertekei.hu, Facebook-képernyőfelvétel)