Az uniós védelem alatt álló Akasztói Szikiponty tenyésztése során a szarvasi pikkelyes pontyok ikráit amuri vadponty tejesével termékenyítik meg, így születnek a betegségeknek jól ellenálló, zsírszegény, vöröshúsú hibridek.
Az Bács-Kiskun megyei Akasztói Halgazdaság keltetőházában végzik a tenyésztést. A halakat először szegfűszegolajjal elkábítják, hogy sérülésmentesen lefejhessék a szaporításhoz szükséges ikrát és haltejet – derül ki a Horizont Média videójából.
Az anyahalakat már-már luxusban, ahogy a szakemberek fogalmaznak „extra körülmények között”, ritka népesítésben tartják, hogy mire a szaporításra sor kerül, minden évben megfelelő mennyiségű ivarterméket tudjanak előállítani.
Általában egy halból egy-másfél kiló ikrát lehet lefejni, a csúcs eddig Akasztón 3,9 kiló volt, amelyet egy 13,9 kilós ponty termelt meg.
A tenyésztés során a hibridek előállításához magyar technológia szerint megduzzasztják az ikrákat, és elveszik a ragadósságát, majd sós-karbonidos termékenyítő oldattal vegyítik.
„Az Akasztói Szikipontynak sajátos ízvilága van, ami köszönhető a termőhelyi adottságnak, a termeléstechnológiának és részben a fajtának. Ugye ez a szarvasi P 34-es pikkelyesnek és az amuri vadpontynak a hibridje. Nagyon erőteljes a növekedése, a horgászok rendkívül szeretik. Izomos hal, nagyon tud küzdeni” – jellemezte a hibridet az Akasztói Szikponty Termelő Konzorcium elnöke.
Szabó József a húsáról szólva elmondta, amellett, hogy kiváló az íze, kevésbé zsíros. Színe rózsaszín, vetekszik a borjúhúséval. Sütés közpen pedig nem esik össze.
Az Akasztói Szikipontyok kilónkénti átlagos növekedéséhez két kiló takarmányra van szükség.
Pontykárászt is tenyésztenek Magyarországon, fogtak is belőle nemrég egy kilenckilós példányt Tokajban. A hal egyszerre néz ki kárásznak és pontynak, csak nincs bajsza vagy csak nagyon kicsi.
Pecaverzum a közösségi médiában:
Kövessétek Facebook-oldalunkat!
Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!
Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!