Magyarországon az átlagos halfogyasztás az uniós átlag negyede. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) azért küzd, hogy ez a mutató javuljon.
Hallal töltött káposzta, tejfölös pontypaprikás, halas palacsinta, füstölt harcsa – ilyen finomságokkal igyekeztek meggyőzni a zsűrit a főzőcsapatok a 7. Pinka-völgyi Halas Napon, amelyet szombaton rendeztek Vaskeresztesen.
A Szombathelyi Televízió összeállításában elhangzik, idehaza 6,5 kilogramm az átlagos halfogyasztás évente egy emberre vetítve, ez a negyede az uniós átlagnak.
„Magyarországon nincs nagy kultúrája a halfogyasztásnak. Minden ilyen rendezvény, ahol közel tudjuk vinni az emberekhez a halételeket, növelni tudjuk a halfogyasztást” – nyilatkozta Sziráki Bence, a Mahal ügyvezető igazgatója.
A képet némileg árnyalja, hogy az uniós statisztikában nincs benne a horgászok által hazavitt mennyiség, ami Magyarországon 2020-ban 4000-5000 tonna volt.
A Mahal elnökét, Németh Istvánt egyébként pár hete választották újra.
(fotó: vaol.hu)
Pecaverzum a közösségi médiában:
Kövessétek Facebook-oldalunkat!
Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!
Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!