2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Mázsaszámra pusztultak el halak a Bánki-tóban – fotókkal, videóval

Mázsaszámra pusztultak el halak a Bánki-tóban – fotókkal, videóval

Olvasónktól kaptuk a hírt, miszerint augusztus 30-ára, szerdára virradóan tömeges halpusztulás tizedelte meg a Nógrád vármegyei Bánki-tó egyedszámát – döbbenetes felvételek érkeztek a helyszínről. 

Mint azt a vizet kezelő II. Rákóczi Ferenc Horgászegyesülettől megtudtuk: a természeti katasztrófa hátterében az oxigénhiány áll – a műszerek tanúsága alapján az életadó oxigén szintje a szomorú szerdán mindössze az egyest érte el a tóban. 

Az illetékesek azóta is próbálják menteni a menthetőt, elvégre a tavon folyamatosan jár egy motorcsónak, számos szivattyú és két oxigénfejlesztő is működik, sőt: a szakemberek még jetskiket is bevetettek.

Az áldozatos rehabilitáció eredményeképp augusztus 31-én, csütörtökön már ötösös oxigénszintet sikerült regisztrálniuk a kármentőknek.

Videó:

A mostanáig tartó jelentős hőség nyomán a mintegy hét hektáron elterülő, átlagosan négy és fél méter mélységű tó vízhőmérséklete hosszú időn át 30 fokon tetőzött, melynek következtében a halállomány süllői és keszegféléi minden bizonnyal teljesen, míg busái és amurjai vélhetően csak részben pusztultak ki. Az esetnek nagytestű harcsák és pontyok is áldozatává váltak. Előkerültek többkilós dévértetemek is – értesült honlapunk.

Mivel a tetemek kihalászása a napokban is tovább zajlik, az egyesület egyelőre ódzkodott latolgatásokba bonyolódni azt illetően, mégis hány kiló hal veszett oda Bánkon – egy kezdetleges becslés szerint azonban legalább nyolc-tíz mázsa odaveszett. 

A munkálatokat szerencsére megkönnyíti a tény, miszerint az időjárás enyhülésével a strandolási kedv is alábbhagyott, így legalább a fürdőzők tömege nem nehezíti a víz felszínén fel-alá közlekedő járműveket, ugyanis az elmúlt három hétben óriási terhelésnek volt kitéve a tó, naponta több ezer ember mártózott meg a vízben. H

Mindenki megnyugvására az egyesület közölte, hogy a tó jó kezekben van, halászati szakértő kezeli, aki mindeddig tökéletesen szinten tartotta mind a strandolók, mind a horgászok számára megfelelő víztisztasági egyensúlyt.

Az önkormányzat augusztus 31-én este megjelent közleményében megerősítette a Pecaverzum információit. A halpusztulás tényét rögzítve megnyugtattak mindenkit, hogy a kialakult helyzet nem jelent veszélyt a fürdőzőkre, a vízen vagy a vízben sportolókra.

Az önkormányzat szerint a mély tavaknál – mint amilyen a Bánki-tó is – előfordulhat, hogy a fenekén összegyűlt üledékből, bomló szerves anyagokból kén-hidrogén (hidrogén-szulfid) szabadul fel, amely beleoldódik a vízbe. 

„Sajnos ez az anyag a halakra mérgező hatású. A jelenség kiváltó oka még bizonytalan, az elmúlt napok forró időszakot követő hirtelen lehűlése, a hidegfront is kiválthatta. A mélyebb vízrétegekbe – különösen borús napokon – nem jut le elegendő napfény, kisebb mértékben tud fotoszintetizálni az alga, így kevesebb oxigén termelődik. A kén-hidrogén ráadásul oxigént von ki a vízből, és ez a két hatás együtt jelentősebb oxigénhiányt idéz elő a vízben, ami szintén halpusztulást okozhat. A Bánki-tó vízminősége alapvetően kiváló, természetes jelenségek okozhatták a tapasztalt halpusztulást. A kialakult helyzet emberre nem veszélyes” – fogalmaztak. 

A tájékozató szerint az önkormányzat és a horgászegyesület mindent megtesz azért, hogy kezelje a kialakult helyzetet. Üzembe helyeztek két szivattyút, amelyekből az egyiket a rétsági tűzoltóktól kapták. De két légbefúvót is működtetnek, és motorcsónakkal, jetskivel is szellőztetik a vizet. 

Utóbbinak elsősorban nem az oxigénellátás fokozása a célja, hanem a káros gázok kiszellőztetése a tó vizéből. Szerencsénkre kisütött a nap, ami jót tesz az algának, hiszen a tó oxigénellátásáért alapvetően azok felelősek – írták a közleményben.

Kiemelték, a gyors intézkedések meghozták az eredményeket, a Bánki-tó állapotát felügyelő szakember, dr. Hegyi Árpád mérései szerint már javul az oxigénszint. „Remélhetőleg hamarosan helyreáll a tó ökoszisztémája” – bizakodott a bánki önkormányzat. 

Három éve is történt hasonló szerencsétlenség a községben. Hákli Tibor alpolgármester a képviselő-testület jegyzőkönyve szerint akkor arról számolt be, hogy júniusban kezdtek el pusztulni a halak, legfőképpen a ponty, július közepére pedig már odáig jutottak, hogy napi tizenöt darabos volt a halpusztulás, ami már a fürdési lehetőségben is nagy gondot okozott.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Pecaverzum)