2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Aktuális

Megdőlt a legkisebb vízszint rekordja a Maroson

Megdőlt a legkisebb vízszint rekordja a Maroson

Augusztus 14-én megdőlt a legkisebb vízszint rekordja a Maros-folyón. A makói vízmércén -116 centimétert regisztráltak, 3 centiméterrel kevesebbet, mint az eddigi negatív csúcs. 

Az elmúlt 24 órában az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) területén számottevő csapadék nem volt. A léghőmérsékleti maximumok 29,9-31,5 Celsius-fok között, a hajnali minimum hőmérsékletek 18,7-21,8 Celsius-fok között alakultak – olvasható a szervezet közleményében. 

Augusztus 14-én a HDIs értéke (meteorológiai aszályindex, amelynek értékei alapján meghatározzák az aszályfokozatot) valamennyi vízhiánykezelő körzetben nagyon magas volt, a körzetek területi átlaga 2,7-5,19 között változott, ami rendkívüli vízhiányt jelez. 

Kivételt képez továbbra is a 11.07-es számú Sámson-Élővízi körzet, ahol a HDIs érték a többi körzetnél alacsonyabb ugyan, de itt is erős aszályt jelez.

Az időjárási előrejelzések alapján a következő napokban az Ativizig területén számottevő csapadék nem várható, visszatér a kánikula 30 Celsius-fokot meghaladó napi maximumokkal.

Az Alsó-Tiszán csupán 1-3 centiméteres ingadozás tapasztalható. A Maroson augusztus 14-én megdőlt a legkisebb vízszint (LKV) rekordja: 16:00 órakor a makói vízmércén -116 centiméter regisztráltak (eddig mért LKV -113 centiméter volt). Vasárnap estétől kezdődően a folyó enyhe áradó tendenciát mutat.

Az augusztus 15-én 7:00 órakor mért vízállások:

A Tiszán Csongrádnál -152 centiméter (KV, a Törökbecsei Duzzasztó normál duzzasztási szintjénél előfordult eddigi legkisebb vízállás: -172 centiméter), Mindszentnél -18 centiméter (KV: -53 centiméter), Szegednél 100 centiméter (KV:47 centiméter), a Maroson Makónál -103 centiméter (LKV:-113 centiméter), a Hármas-Körösön Kunszentmártonnál -150 centiméter volt.

Az Ativizig működési területén a mezőgazdasági öntözővíz-szolgáltatás biztosítása szivattyús vízkivételekkel történik a Tisza-, a Maros- és a Hármas- Körös-folyókból. A kiemelt vízkészletek gravitációs továbbítására a terület terepadottságok miatt csak csekély mértékben van lehetőség. A vízkivételek üzembiztonságát nagymértékben befolyásolják a korábban említett vízjárási viszonyok.

Az Ativizig jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy a szivattyútelepek folyamatosan működőképesek legyenek, ilyen alacsony vízállásoknál és közel teljes terhelésnél a műszaki berendezések igénybevétele rendkívüli.

A mezőgazdasági öntözővíz kiszolgálása továbbra is a szokásostól eltérő műszaki és szervezési feladatokat jelent az igazgatóság számára. A közbenső átemelő szivattyútelepek kapacitásának növelésére ideiglenes szivattyúkat (provizóriumokat) telepítettek, hogy szükség esetén, növelni tudják az öntözőrendszerekbe juttatott vízmennyiséget. 

A rendszereken belüli vízszétosztás és a vízhasználatok kiszolgálása az egyidejű igények időbeli befolyásolásával, korlátozásával, a művek üzemszerű működésével kielégíthető. Vízkorlátozás elrendelésére az Ativizig működési területén eddig nem került sor.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Ativizig)