2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Aktuális

Megszűnt a Maconkai-víztározó vízutánpótlása

Megszűnt a Maconkai-víztározó vízutánpótlása

Drasztikusan csökken Magyarország egyik – horgászati szempontból – legfelkapottabb víztározójának vízszintje. A fenntartónak jelenleg sajnos semmilyen ráhatása nincs a történésekre. 

A Nógrád megyei Bátorterenyén található 58 hektáros vízterület kezelője közösségi oldalán jelentette be, hogy nagy a probléma, egyre kevesebb a víz.

A tározó történetében először a nyáron világeseménynek, a hatalmas magyar sikerekkel záruló I. feeder free style method világbajnokságnak adott otthont. A rangos verseny előtt is már kritikussá vált a helyzet, és vízpótlást kellett elrendelni, mert a vízszint nem érte el a 425 centimétert. Ezt úgy oldották meg, hogy vizet szivattyúztak át az Acélgyári horgásztóból a Zagyva medrébe.

A Pecaverzum úgy tudja, most jelenleg kevesebb víz van a tározóban, mint a világbajnokság előtt volt. Hogy milyen súlyos a helyzet, azt egy fényképes összeállítással szemléltette a fenntartó. 

1. kép: A Nemti határában „folydogáló” Zagyva és a Mátra északi részéből általában a legnagyobb vízhozammal rendelkező Galya-patak, ami jelen pillanatban teljesen ki van száradva.

2. kép: Az előtározó előtti fahídnál már csak állóvizet találunk, szinte teljesen megszűnt a tórendszer vízutánpótlása.

3. kép: A csökkenő vízszint másik oka, a folyamatos vízleengedés, amire sajnos semmilyen ráhatása nincs az egyesületnek.

Kerestük a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) elnökét, Dérer Istvánt, aki egyben a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) alelnöke is, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Maconkai-víztározó és tórendszere FB-oldala)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!