2024. szeptember 20. péntek | Friderika
Aktuális

Mitől véres a dévérkeszegem?

Mitől véres a dévérkeszegem?

A horgászok öröme általában akkor a legnagyobb, ha tökéletes egészségi állapotnak örvendő halat fognak. Ha pedig bármilyen eltérést tapasztalnak, rögtön felmerül a kérdés, mi történt a zsákmánnyal, és ehető-e?

Egy pecás véres dévérkeszeget csalt horogra, és koránt sem volt biztos abban, hogy mitévő legyen.

Ezért elküldte fogása fotóját a Magyar Haltani Társaságnak (MHTT).

„A képen látható dévérkeszeget az Isar-folyóból fogtam a németországi Niederaichbach település közelében. Azt szeretném kérdezni, mi okozhatja a rajta látható sérüléseket, illetve hogy a hal fogyasztható-e?” – írta üzenetében az R. B. monogrammú horgász.

Az MHTT válaszában pontosan leírta, mi is történt valójában a dévérrel.

„Egy alsórendű rák, a Tracheliastes maculatus okozza ezeket a sérüléseket. A parazita tapadási helyén a pikkely közepén egy »lyuk« marad vissza, körülötte véres fekéllyel. Maga a parazita a bekarikázott részen látható” – fogalmazott az MHTT, kiemelve, hogy annak idején a Tracheliastes parazitáktól ellepett dévéreknek a balatoni halászok nevet is adtak.

Egyszerűen csak „véres keszegnek” hívták.

Ami pedig talán a legfontosabb: „Az emberre nézve ártalmatlan, a hal sütve, főzve fogyasztható” – nyugtattak meg a szakértők mindenkit.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)