2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Nagy fejtörést okozott a horgászoknak ez a Kis-Balatonból fogott hal

Nagy fejtörést okozott a horgászoknak ez a Kis-Balatonból fogott hal

Két horgásznak a Kis-Balaton olyat halat fogott augusztus 4-én, amelyről nem tudták eldönteni, hogy melyik fajhoz tartozik, ezért az elkészült fényképet beküldték a Magyar Haltani Társaság (MHTT) Mi fogtam? című rovatába.

„Horgász kollégáimmal egy elég nagy vita alakult ki arról, hogy mit is akaszthattam meg a Kis-Balatonban. A hal hossza 40 centiméter, a testtömege körülbelül 1,5-1,6 kilogramm volt. És hogy másoknak is fejtörést okozzon, vissza lett engedve” – írták a fotóhoz.

Az MHTT elemzésében azt írta, hogy az oldalvonalon 51-52 pikkely van, felette 12, alatta 8 sor. A pikkelyek mérete a hát felé haladva erősen csökken, és a hát íve kissé megtörik. Az úszók színe sötét, az ajkak enyhén húsosak, a szája félig alsó állású. 

A fentiek alapján megállapították, hogy a képen szereplő hal egy termetes, idős dévérkeszeg (Abramis brama). 

Hozzátették: a Kis-Balaton vize sötét, tőzeges, a dévérekre pedig jellemző, hogy az ilyen vizekben kifejezetten sötétek, míg a tiszta vizekben ezüstösek is lehetnek. 

Egy modellt idézve az MHTT korábban azt írta, a balatoni dévérkeszegek lassan növekednek, egy 18 éves példány 40 centis. A Tisza alsó szakaszán azonban már egy 13-14 éves példány elérheti a 45 centit. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)