2024. június 20. csütörtök | Rafael
Peca+

Vajon hány éves ez a dévérkeszeg?

Vajon hány éves ez a dévérkeszeg?

A Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) fordultak egy dévérkeszeg életkorának a megállapítása miatt. A fényképet beküldő meg is tippelte, hogy szerinte milyen „évjáratú” lehet a hal.

„Nemrég egy cimborám fogta ki a képen látható, 1975 grammos és 45 centiméteres dévérkeszeget a Sebes-Körösből, és érdekelne minket, hogy milyen idős lehet? Az én feltételezésem szerint 25 év feletti, de szeretném, ha ezt inkább szakértők állapítanák meg” – olvasható a levélben, amely az MHTT Mit fogtam? című rovatában jelent meg.  

„Még az egyazon helyen élő, azonos korosztályba tartozó halak növekedése is nagyon különböző lehet” – szögezte le válaszának elején az MHTT.

Csontmetszetvizsgálatok is említettek példaként, amelyek igazolták, hogy egy 90 centis tiszai harcsa lehet 5, de akár 10 éves is. 

Egy modellt idézve azt írták, hogy a balatoni dévérkeszegek lassan növekednek, egy 18 éves példány 40 centis. A Tisza alsó szakaszán azonban már egy 13-14 éves példány elérheti a 45 centit. 

„A Sebes-Körösben ennél lassabb lehet a növekedésük, de nem gondolnánk, hogy a hal 25 év feletti” – adtak konkrét választ a feltett kérdésre. 

Óriási dévérkeszeget fogtak gumihallal pergetve. Nézd meg a halat ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)