Csak népi hiedelem, tehát nem igaz, hogy a ponty keserűfoga elrontja az étel ízét, így eltávolítani sem szükséges konyhai felhasználás előtt.
Az egyik horgászattal foglalkozó Facebook-csoportban heves vita alakult ki a ponty keserűfogáról és az eltávolításának szükségességéről.
Ezzel kapcsolatban az egyik felhasználó úgy gondolta, hogy rövidre zárja a diskurzust, és a legilletékesebb szakértői csapatot felvonultató Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) fordul.
„Én ugyan nem egy beazonosítandó fogással kapcsolatban írok önöknek, de bízom benne, hogy tudnak az alábbi kérdésemre szakmailag megalapozott válasszal szolgálni” – írta elöljáróban az érdeklődő, majd a kérdést is feltette.
„Mennyire megalapozottak az erre vonatkozó népi hiedelmek, miszerint a nem eltávolított keserűfog elrontja, megkeseríti az adott étel ízét?” – érkezett a felvetés.
Az MHTT szerint keserűfognak a ponty páros, félkörszerűen ívelt garatcsontját nevezik, amelyen 3 sorban 1-1-3 vagy 1-2-3 zománcos csontfog ül.
Leszögezték, hogy a csont önmagában, tiszta állapotban nem keserű. „Keserű akkor lehet, ha valamilyen táplálékmaradék vagy a közelében lévő és boncoláskor kiszakadó epehólyag váladéka szennyezi” – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a keserűfoggal kapcsolatos és szinte általánosnak mondható néphit tehát csak egy mese.
„Hosszú évtizedek pontyhalászléfőző tapasztalata támasztja ezt alá, ám ennek ellenére sokan tartják magukat ehhez a hiedelemhez, és megszokásból mindig gondoskodnak a keserűfog eltávolításáról” – írták a szakmai állásfoglalásban.
Így kell egyébként szakszerűen kivitelezni:
Nagyon könnyű egyben leszedni a pontyról a pikkelyt. Nézd meg a videót ITT!
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: Indafoto/Tanayakonyha, fotó: MHTT)