2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Nem volt hajlandó újravizsgázni egy horgász, miután tizenöt évet kihagyott

Nem volt hajlandó újravizsgázni egy horgász, miután tizenöt évet kihagyott

Kellemetlen helyzetbe került illető kereste meg a bama.hu-t: még gyermekfejjel tette le a horgászengedélyhez szükséges vizsgát, a pecázást gyerekként, később fiatal felnőttként is aktívan űzte, majd szüneteltette csaknem tizenöt évig. Most újra szeretné kezdeni a horgászatot, ugyanakkor, hogy az ahhoz szükséges állami jegyet, majd annak birtokában éves területi- vagy napijegyet tudjon kiváltani, szükségesek a korábbi horgászokmányok. Ezek azonban az évek során elvesztek.

Az egyik horgászegyesületnél, amelynél korábban tag volt, két opciót vázoltak fel előtte a folytatás feltételeként: vagy bemutatja a horgászengedélyét vagy az akár húsz éve kiváltott állami jegy is igazolja a korábban tett sikeres vizsgát – írja a bama.hu

Sajnos egyiket sem tudta megtenni. Az egyesületnél ezért azt ajánlották neki, hogy elégedjen meg az új rendszerben turistának nevezett engedéllyel, ami a kiváltástól számított három hónapig jogosít fel horgászatra, ráadásul kettő helyett csak egy horgászbotra érvényes. Másik opcióként az újbóli vizsgázást ajánlották számára.

Az újra horgászatra vágyó illető szerint a gondok ekkor kezdődtek, ugyanis – mint kifejtette – megérti, hogy első vizsgája és a napjaink között történt számos, köztük jogszabályi változás a horgászatot illetően, de éppen a jogosítványhoz hasonlítva a helyzetet azzal érvelt: a KRESZ változásai miatt sem kell az autóvezetőknek új vizsgát tenni. 

Nehezményezte továbbá, hogy miként veszhetett el az egyesülettől eredeti horgászvizsgájának bizonyítványa. Szintén kritikaként jegyezte meg, hogy példájából kiindulva az egyesületek nem rendelkeznek központi nyilvántartással a vizsgabizonyítványokról.

Vagyis csak nem rendelkeztek, mert az új rendszerben immár minden adatot felhőalapon, az interneten tárol a Magyar Horgászok Országos Szövetsége (Mohosz) – ezt már Kapitány Zsolttól, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének (Hebmesz) ügyvezető elnökétől tudta meg a Dunántúli Napló.

Kapitány Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy első körben a horgász kötelessége bizonyítani, hogy igenis rendelkezik horgászvizsgával. Ezt pedig vagy a vizsgapapírral vagy a korábban váltott állami horgászokmánnyal tudná megtenni, de „ha egyik sincsen meg, úgy elég nehéz” – mondta. 

Az ügyvezető elnök jelezte, egy horgászegyesületnél is van iratkezelési szabályzat, vannak szigorú számadású nyomtatványok, amelyeknek van véges határidejük, hogy meddig kell azokat megőrizni. Az azonban nem derült ki, hogy meddig...

Kapitány Zsolt a panaszosnak és a hasonló helyzetbe került sporttársaknak az újbóli vizsgázást javasolta, mondván, azóta teljesen új jogszabály vonatkozik a horgászatra. Változtak a tilalmi idők, új halfajok kerültek fel a méretkorlátozással és tilalmi idővel védett fajok listájára. 

Az online átállásnak köszönhetően minden egy helyre került, ezért a jövőben nem lesz olyan, hogy elveszik a papír amiatt, mert az egyesület megszűnt vagy új helyre költözött – fejtette ki.

Kapitány Zsolt arról is beszámolt, hogy 5 évvel ezelőtt 16 ezer horgász váltotta ki az állami jegyet Baranyában, majd számuk 2022-re 19 ezerre nőtt. Megjegyezte azonban, tavalyhoz képes a számok időarányosan enyhe csökkenést mutatnak. Ennek okaként a nehezebb gazdasági helyzetet, illetve a magas üzemanyagárakat jelölte meg. Hozzátette: tapasztalatait a horgászboltosok is alátámasztják, akik a korábbi évekhez képest kisebb forgalmat bonyolítottak eddig idén.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)