2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Nőtt a horgászok száma 2022-ben: ennyien váltottak állami jegyet

Nőtt a horgászok száma 2022-ben: ennyien váltottak állami jegyet

A gazdasági nehézségek ellenére nőtt az érvényes állami horgászjegyet kiváltók száma 2022-ben.

Eddig mintegy 870.000 főt regisztráltak horgászként a HORINFO szakrendszerében – nyilatkozta a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója a hellovidek.hu-nak

Dérer István elmondta, a regisztrált horgászok közül 2022-ben mintegy 560 ezer fő rendelkezett érvényes állami horgászjeggyel mint horgász alapokmánnyal. 

Kapcsolódó adatként hozzátette, hogy 2022-ben mintegy 25 ezren tettek sikeres állami horgászvizsgát ingyenesen hazánkban.

A pecások nemek szerinti eloszlásáról szólva Dérer István közölte, a gyermekeket is beleértve a férfiak vannak többségben (88 százalék), ugyanakkor egyre növekszik a női horgászok száma és aránya, jelenleg több mint 100 ezren vannak.

„A koreloszlás szerint a gyermekhorgászok 80 ezren (3-14 éves korig), az ifjúsági horgászok mintegy 15 ezren (14-18 között), a felnőttek pedig közel 430 ezren (18 év felettiek) voltak tavaly. Rajtuk kívül, kormegosztás nélkül közel 20 ezer külföldi horgász és 14 ezer fő turista állami horgászjegyet kiváltó »alkalmi« horgász volt tavaly” – mondta el a Mohosz főigazgatója. 

Az adatokból látszik, hogy ugyan csekély mértékben, de tavaly nőtt az érvényes állami horgászjeggyel rendelkező horgászok száma. Míg 2021-ben 551 ezren váltották ki okmányukat, addig tavaly 560 ezren, ami 1,63 százalékos növekedés. 

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy jelenleg nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi horgász él Magyarországon, mert a Mohosz adatbázisában azok is benne vannak, akik 2018 óta már meghaltak.

„A regisztráció elindult 2018 szeptemberében, mivel azonban jogszabályi lehetőségek hiányában jelenleg nem tudjuk összekötni a Mohosz adatbázisát a Belügyminisztériuméval (BM), így a regisztrált horgászok számában benne vannak azok is, akik 2018 óta elhunytak” – ezt tavaly nyilatkozta a Pecaverzumnak Csizmár Erika, a Mohosz igazgatója. 

Változás 2024. január 31-ig nem is nagyon várható. Részletek az elhunyt horgászokkal kapcsolatban kialakult helyzetről ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: pixabay.com)