2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Óriási a riadalom a Balatonnál: cápa megjelenéséről terjed videó az interneten

Óriási a riadalom a Balatonnál: cápa megjelenéséről terjed videó az interneten

Cápa a Balatonban? Egy friss videó nagy riadalmat keltett a tó környékén. Volt olyan, aki lemondta nyaralását a félelemtől.

Az elmúlt napokban hatalmas port kavart egy videó, amelyen állítólag egy cápa hátuszonya látható a Balaton vizében – írja a sonline.hu

A felvétel villámgyorsan elterjedt a TikTok-on, hatalmas megdöbbenést és rémületet keltve a turisták és helyi lakosok körében. A kommentelők között többen nyaralásuk meghiúsulásáról írtak, tartva a „veszélyes ragadozó” jelenlététől.

A felvételt már 1,5 milliószor játszották le.

@valterfishing Cápa a Balatonban #balaton #horgászat #foryou #nekedbe #fyp son original - Speedup

De vajon tényleg cápa úszkál a szeretett tavunkban? Megkerestük Szári Zsoltot, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, hogy tisztázzuk a helyzetet. Megkeresésünkkor már meg sem lepődött a témán. 

„Annak a cápának nagyon nehéz dolga van, amelyik el akar jutni sósvízi élőhelyéről a Balatonra – reagált a videóra Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) vezérigazgatója, aki meg is magyarázta, hogy miért.

„Nemcsak egy vállalhatatlanul hosszú utat kellene megtennie, de az édesvíz sem tenne túl jót az »egészségének«. Röviden: a cápa nem él meg az édesvízben, azaz teljesen kizárt, hogy a cápáknak bármelyik fajtája megjelenjen a Balatonban” – szögezte le Szári Zsolt.  

Felmerül a kérdés, hogy akkor mit is láttak a Balatonban, amiről még videó is készült. Szári Zsolt azonnal tudta a választ.

„A balatoni cápa híre már nem először röppen fel, ez olyan tévhit és legenda, mint a balatoni hekk. Ami a felvételen látszik, az valószínűleg egy hibrid busa fajta, amelyek 40-50 kilogrammosak és közel 30 évesek. Testhosszuk elérheti a másfél métert is. A hibrid busát a hatvanas években kezdték el telepíteni a Balatonba.

Ezek a hibrid busák tájidegen halfajok, melyek a Balatonban nem képesek szaporodni. Tudatos telepítéssel kerültek a tóba, és a halászati szakemberek most azt várják, hogy öregedés által „kikopjanak.

Amikor a partközeli vízfelszínen látjuk ezeket az egyedeket, akkor vagy szervi bajuk van vagy már annyira öregek, hogy éppen elhullás előtti állapotban vannak. Ilyenkor jönnek fel a víz felszínére és látszik ki a hátuszonyuk, amely jóval kisebb, mint egy cápa uszonya.

Delfineket akar a Balatonba telepíteni Kozso. Nézd meg a videót ITT!

Busák százai ugráltak ki a Balatonból Siófoknál. Videó ITT.

További érdekes videók ERRE.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)