2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Videó: busák százai ugráltak ki a Balatonból Siófoknál

Videó: busák százai ugráltak ki a Balatonból Siófoknál

Jansik Sándor olvasónk a Balatonon közelről látta és le is videózta, amint busák több száz példányból álló csapata kiugrál a vízből.

„A siófoki Aranyparton, május végén, június elején a reggeli órákban minden évben megjelennek. Körülbelül fél óráig tart, aztán ahogy jöttek, úgy el is tűnnek” – mesélte a Pecaverzumnak a felvételt készítő Jansik Sándor a látványos busatáncról. Amely ezek szerint hamarosan ismét aktuálissá válhat a magyar tengeren, hiszen közeledik a hónapforduló.

Az alábbi felvételt a minap osztotta meg egy Facebook-csoportban olvasónk, majd elküldte nekünk is, de a videó még 2019-ben készült.

Amint látható, nagyobb méretű, körülbelül 5-8 kilós busák is feltűnnek a vízfelszín felett.

Jansik Sándor elmondása szerint 2019 óta már többször is készítettek videókat a busatáncról ugyanezen a helyen.

A Magyarországon inváziósnak számító busák híresek arról, hogy kiugrálnak a vízből, és ha ezt csapatosan teszik, akkor akár még az arra közlekedő hajósokra, egyéb vízi járművesekre is veszélyt jelenthetnek.

Hogy miért ugrálnak ki a halak, arról általánosságban a Magyar Haltani Társaságnak a következő az álláspontja: „Tudományosan igazolt magyarázatról nem tudunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a jelenségnek többféle oka van, melyek közül egyik az élősködők által okozott kellemetlenség vagy fájdalom is lehet. Emellett azonban ott van a repülő táplálék utáni vágy (a képen pl. egy repülő tiszavirág után), a ragadozó elől menekülés (küszök a balin elől), a vízből kiugró préda követése (balin a küsz után), ijedtség (a busák ugrálása a berregő motorcsónak közelében), és feltehetőleg a fiatal halak nagy mozgásigénye is eredményezhet ilyet, mert számukra ez játékot, tapasztalatszerzést jelent.”

Mint ismeretes, pár napja óriási riadalmat keltett a Balatonnál egy cápa megjelenéséről terjedő videó. Nézd meg a felvételt ITT!

További érdekes videók ERRE.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum)