2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Örömteli fordulat balatoni stégügyben

Örömteli fordulat balatoni stégügyben

Örömteli fordulat tapasztalható a Balatonnál. Míg tavaly olykor elszabadult indulatok kísérték a vízügy megkezdett stégelbontási akcióit, most gyökeresen megváltozott az emberek hozzáállása. Elcsitultak az indulatok, és többen maguk kezdtek szabálytalan bejáróik felszámolásába. Az együttműködők olcsóbban megússzák.

Úgy tűnik, egyre többen értik a szakemberek lényegre törő üzenetét; hogyha nincs nád, nincs Balaton, és ha felszabdalják a nádasokat szabálytalan bejárók, építmények százaival, akkor pusztulásnak indul a növény – írja a hirbalaton.hu.

Tavaly még vitáztak, fenyegetőztek is az érintettek, ehhez képest számít komoly fordulatnak, hogy Balatonfűzfőn és a Balatonkenesén zajló vízügyi akció már nem váltott ki hangos hőbörgést, tiltakozást, hanem az érintettek jelentős hányada maga kezdett az illegális bejárók elbontásába. Annál is inkább, mert ha a vízügy bontja el, az sokkal többe kerül.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az elmúlt évtizedekben hiába írta elő jogszabály, mit, mikor és hogyan lehet építeni a tómederbe. Aki fittyet hányt ezekre, nemigen érte retorzió, hiszen nem volt igazán pénz és szándék a számonkérésre. 

Ennek következtében évről évre nőtt az illegális stégek, bejárók, bódék száma a vízparton. A vízügy továbbra sem kapott elegendő „pénzt, paripát, fegyvert” a szabályok betartatására, de az egyre tarthatatlanabb helyzetben már akadt pár önkormányzat és a vízi polgárőrség, amelyekkel össze tudott fogni a balatoni kirendeltség új vezetője.

Sok vízparti ingatlantulajdonosnak fáj, és sok vitás helyzetet szül, hogy a szabálytalan, de hosszú évtizedek óta háborítatlanul használt, csinosított bejárókat, horgásztanyákat fel kell számolni, de nem számíthatnak együttérzésre vagy a szokásjog elismerésére a társadalom többi tagjától, főleg manapság, amikor már öt helyen is jelentős területeken pusztul a balatoni nád.

A hirbalaton.hu információi szerint Balatonfűzfő és Balatonkenese partjainál mintegy száz stég rendelkezik engedéllyel, amelyeknek legalább 80 százaléka nem úgy, nem oda és nem akkorára épült, mint amiről az engedélye szól.

A portálnak olvasók jelezték, hogy a vízügy újabb akciója előtt minden beazonosítható tulajdonost kiértesített, akik közül sokan maguk kezdték elbontani a szabálytalan építményeiket. Aki haladékot kér, az kap, aki nem, annak sorra bontják a bejáróit Balatonfűzfőtől a Balatonkenesei kikötő környékéig. 

Az érintett települések honlapjain is megjelent június 6-án a lakossági tájékoztató, ami így fogalmazott: „a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének értesítése szerint június 10-én kezdik meg térségünkben az illegális és engedély nélküli bejárók és vízi állások bontását”.

Újdonság, hogy a vízügy kezdeményezésére az illetékes hatóság hozzájárult Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen, hogy egyes tóparti utcavégeken, bizonyos „nádasbarát” feltételekkel fennmaradhasson mintegy 30 közösségi bejáró, így 180 méterenként fürdőzhessenek a környéken élők, nyaralók ott is.

Háttér:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület)